Υπ. Υγείας: Παρατείνονται τα μέτρα – «Χαλάρωση» ωρών κυκλοφορίας τις γιορτές

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού τις γιορτές.

Μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε τις σημερινές αποφάσεις.

Δήλωση Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναχαίτιση της πανδημίας

Κυρίες και Κύριοι,

Στις 9 Δεκεμβρίου λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσεις σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους. Η προσπάθειά μας πριν από δύο εβδομάδες επικεντρώθηκε στο να πετύχουμε σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα και να μειώσουμε αισθητά τους επιδημιολογικούς δείκτες που βρίσκονταν στη χειρότερη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας.

Τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους. Σύμφωνα και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε μη ασφαλή όρια και για τον λόγο αυτό δεν συστήνεται χαλάρωση των μέτρων που είναι σε ισχύ.

Η σταθεροποίηση που καταγράφεται στους δείκτες είναι ακόμα σε ψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αυξημένος και αυτό αντανακλάται και στη συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού θετικότητας από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου παγκύπρια. Ο δε αριθμός των νοσηλευόμενων κυμαίνεται καθημερινά μεταξύ των 110 και 130 ατόμων, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβαρύνοντας το Σύστημα Υγείας. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι καθημερινοί θάνατοι που συνεχίζουν να καταγράφονται και να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για προστασία των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πάνω δεδομένα και, συνυπολογίζοντας τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι οι πολίτες, αποφασίστηκαν σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο τα ακόλουθα:

  1. Παρατείνονται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021. Η κατάσταση θα αξιολογείται τακτικά από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.
  2. Στις 24 Δεκεμβρίου 2020 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 11 μ.μ. και την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπεται μέχρι τις 1 π.μ. και παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων σε συναθροίσεις εντός οικιών, περιλαμβανομένων των ανήλικων.
  3. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των πιστών για εκκλησιασμό και δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά το πρωτόκολλο, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μόνο για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και την 6ηΙανουαρίου 2021, επιτρέπεται η λειτουργία χώρων θρησκευτικής λατρείας στην παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 75 άτομα, με τήρηση του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Εάν υπάρχει ανάγκη για εκκλησιασμό περισσότερων πιστών, συστήνεται όπως πραγματοποιηθούν τις πιο πάνω ημερομηνίες περισσότερες λειτουργίες.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, η επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα δεν μας επιτρέπει μεγάλες χαλαρώσεις, παρόλο που αυτός ήταν ο στόχος μας. Προς το παρόν δεν φαίνεται να καταγράφεται αισθητή βελτίωση και για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε με πολύ προσεκτικά βήματα, με αυτές τις μικρές έστω εξαιρέσεις που θα δώσουν κάποια ψυχολογική τόνωση στους πολίτες. Oπως βλέπετε, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή, αλλά διατηρούμε τον έλεγχο.

Απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας: ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές από αυτή την επίπονη και πολύμηνη περιπέτεια είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, μέχρι να είμαστε ασφαλείς.  Μετρώντας αντίστροφα για την έλευση των εμβολίων και τη έναρξη των εμβολιασμών από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, απευθύνω θερμή παράκληση προς όλους να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα διάστημα, έως ότου εξασφαλίσουμε την εμβολιαστική κάλυψη ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της μεγάλης αυτής διαδρομής και είναι μόνο το μισό κομμάτι της προσπάθειας, που μας προσφέρει η επιστημονική κοινότητα. Το άλλο μισό κομμάτι βρίσκεται στα χέρια του κάθε ενός από εμάς, που καλούμαστε να δείξουμε υπευθυνότητα, τηρώντας με προσοχή τα μέτρα.