Αβέρωφ: Διάλογος, συνεννόηση και συνδιαβούλευση μπορούν να μας οδηγήσουν να βρούμε τη λύση

Αβέρωφ: Διάλογος, συνεννόηση και συνδιαβούλευση εντός των δημοσιονομικών ορίων και δυνατοτήτων της οικονομίας, μπορούν να μας οδηγήσουν να βρούμε τη λύση και είμαι αισιόδοξος πως θα βρούμε τη λύση και θα έχουμε τον Γενάρη εγκεκριμένο προϋπολογισμό

Με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον τελευταίο να δηλώνει μετά το πέρας της συνάντησης τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών τον φίλο Γιώργο Λιλλήκα για την ευγενική του πρόθεση να συναντηθούμε σήμερα και να κουβεντιάσουμε για την πορεία της χώρας. Στο επίκεντρο ήταν ο προϋπολογισμός. Άκουσα τις απόψεις του, σημειώνουμε τις ευαισθησίες που έχουν ως Συμμαχία Πολιτών. Θα το δηλώσω ακόμη μια φορά πως στη Δημοκρατία χρειάζεται ο διάλογος και η συνεννόηση. Και με τη χώρα μας στην Ευρώπη, μάθαμε και τη συνδιαβούλευση. Άρα διάλογος, συνεννόηση και συνδιαβούλευση εντός των δημοσιονομικών ορίων και δυνατοτήτων της οικονομίας μπορούν να μας οδηγήσουν να βρούμε τη λύση και είμαι αισιόδοξος πως θα βρούμε τη λύση και θα έχουμε τον Γενάρη εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είχε τα τελευταία χρόνια αξιόλογες προτάσεις που αφορούν κοινωνικά ζητήματα. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη, μαζί με τη συνεργασία άλλων κομμάτων και φορέων, υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για καλυτέρευση που όλοι θέλουμε, της κοινωνικής πολιτικής, φτάνει στην πολιτική ν’ ακούμε. Ν’ ακούμε προτάσεις, να συνεννοούμαστε και να βρίσκουμε λύσεις.

Κλείνω ευχαριστώντας τον Γιώργο τον Λιλλήκα όχι μόνο για τη φιλοξενία του αλλά για το θετικό μήνυμα που εισέπραξα. Ένα θετικό μήνυμα που είναι ό, τι το καλύτερο αγαπητέ Γιώργο ενόψει των Χριστουγέννων και νέου έτους. Αισιόδοξο μήνυμα πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατανοούν τις δυσκολίες των καιρών και θα βρούμε λύση για το καλό του τόπου, για τη σταθερότητα της οικονομίας, γιατί έρχονται και δύσκολα για το κυπριακό και αν έχουμε οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια αυτό θα επηρεάσει και τον αγώνα μας στο εθνικό ζήτημα».

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας τόνισε τα εξής:

«Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου για την επίσκεψη. Πρέπει να πω ότι είχαμε έναν παραγωγικό διάλογο. Εστιάσαμε πάνω στις προτάσεις που ήδη ξεκίνησα να συζητώ με την κυβέρνηση, δυο από αυτές τις είχα συζητήσει εκτεταμένα με την Υπουργό Εργασίας πριν από περίπου 10 μέρες. Τις προτάσεις θα τις καταθέσω στις 12 η ώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο σύγκλισης. Η ανταπόκριση από πλευράς του κ. Νεοφύτου ήταν θετική στις προτάσεις και στη φιλοσοφία αλλά και στα συγκεκριμένα μέτρα που καταθέτουμε. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ως κοινωνία με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και ως κράτος με την καταψήφιση για πρώτη φορά του κρατικού προϋπολογισμού. Αναμένονται εξελίξεις στο κυπριακό με ενδεχόμενα μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη και βεβαίως βιώνουμε και τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης που επέφερε η πανδημία και τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Το τελευταίο που χρειάζεται η κυπριακή κοινωνία αλλά και το κράτος μας είναι να συνεχίσει μια δημόσια αντιπαράθεση, να επιβληθούν οι εγωισμοί του κοινού συμφέροντος και να οδηγήσουμε το κράτος μας σε μια θεσμική, πολιτειακή κρίση. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα θέλαμε να οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Δεν αρκεί να εκφράζουμε την ευχή να μην οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες. Για να μην οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες πρέπει να παραμερίσουμε μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και με αλληλοσεβασμό μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμείς, δεν θα επιχειρήσουμε ένα πάρε δώσε με την κυβέρνηση, δεν θα μπούμε στη λογική της συνδιαλλαγής ούτε θα επιχειρήσουμε να αλλοιώσουμε τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού. Εμείς αναγνωρίζουμε πως σε μια δημοκρατία την ευθύνη για τη συνολική πολιτική τη φέρει ο εκάστοτε Πρόεδρος που εκλέγει ο κυπριακός λαός.

Θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε κάποιες πτυχές του προϋπολογισμού, να θεσμοθετήσουμε κάποια ζητήματα όπως αυτά αφορούν για παράδειγμα τον εθνικό κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, έτσι ώστε να γίνουν διαχρονικοί θεσμοί. Είναι με ικανοποίηση που είδαμε ότι η Υπουργός Εργασίας θα προχωρήσει με επιπλέον επιδόματα ώστε φέτος να μην υπάρχει κανένας συνταξιούχος που να έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτή ήταν η πρότασή μας που καταθέσαμε στην κυβέρνηση και το 2018. Όμως εμείς δεν θέλουμε τέτοια ζητήματα να υπόκεινται στην καλή θέληση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας ή του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλουμε τέτοια ζητήματα να θεσμοθετηθούν νομοθετικά ώστε να γίνουν επίσημες πολιτικές του κράτους μας.

Με αυτή τη λογική εμείς, θα κάνουμε το διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αν χρειαστεί και με αρμόδιους υπουργούς. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση και έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, θα βγει η χώρα από την κρίση και να έχει έμπρακτα θετικά οφέλη ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα κάποιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι νέοι, τα νεαρά ζευγάρια, οι συνταξιούχοι.