Υπ. Υγείας: Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα μειώσουν 25% τα περιστατικά θνησιμότητας

Την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση υπηρεσιών τραύματος στην Κύπρο θα συμβάλει στη μείωση της θνητότητας κατά 25% περίπου, θα σμικρύνει τη μέση περίοδο ανάρρωσης και το μέσο βαθμό αναπηρίας, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Σε χαιρετισμό του στο 17ο Συνέδριο Επείγουσας Χειρουργικής και Τραύματος, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, τον οποίο μετέφερε εκ μέρους του ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Πέτρος Μαυρομμάτης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του τομέα τραύματος στην Κύπρο στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του τραύματος κρίνεται ως ύψιστη επιταγή».

Για αυτό, πρόσθεσε, «και στόχος μας είναι η δημιουργία Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο θα στηρίζεται στην πιο εξελιγμένη επιστημονική γνώση και στη διεθνή εμπειρία».

Ο κ. Πατσαλής συνέχισε λέγοντας ότι «με τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι φιλοδοξούμε, πέραν από την παροχή υψηλής και ποιοτικής τριτοβάθμιας εξειδικευμένης φροντίδας στους τραυματίες, να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κέντρο επιστημονικών συνεδριών και τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού».

«Πέραν αυτού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών τραύματος εκτιμάται πως θα συμβάλει στη μείωση της θνητότητας κατά 25% περίπου, θα σμικρύνει τη μέση περίοδο ανάρρωσης όπως και τον μέσο βαθμό αναπηρίας», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ιατρικής στον τόπο μας, θα τονώσει το κύρος των νοσοκομείων, θα μπορεί να ενταχθεί στη μελλοντική ιατρική σχολή, και θα εξυπηρετήσει το στόχο της Πολιτείας για μείωση των θανάτων από τροχαία και εργατικά ατυχήματα».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμη ότι πέρα από το ανυπολόγιστο κοινωνικό και προσωπικό κόστος από τους θανάτους, τις αναπηρίες και τους τραυματισμούς, υπάρχει και το σημαντικό οικονομικό κόστος των μακρών αναρρώσεων και αναπηριών.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε, «αποσκοπώντας στη βελτίωση του παρόντος συστήματος τραύματος, ξεκίνησε με αργά αλλά σταθερά βήματα τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του συστήματος τραύματος στην Κύπρο».

Ενημέρωσε τους συνέδρους ότι «μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει το Αρχείο Τραύματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη φάση για τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος». Και αυτό, είπε, «το κρίνουμε ως ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού με τη λειτουργία του Αρχείου μπορούμε πλέον να καταγράφουμε τόσο τα δημογραφικά όσο και τα ποιοτικά στοιχεία, και έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την πραγματική εικόνα για το τραύμα στη Κύπρο».

Παράλληλα, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι «το Κέντρο Τραύματος αποτελεί αναγκαιότητα για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής υψηλού βαθμού ιατρικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η λειτουργία του θα οργανώσει και θα συστηματοποιήσει ένα σημαντικό κλάδο της ιατρικής και θα αποτελέσει σημαντικό υπόβαθρο επιστημονικής, θεσμικής ενίσχυσης και προώθησης αυτής της προσπάθειας».

Ήδη, είπε, «έχουν ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των τραυματιών μας, παραχωρήθηκαν οι κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός και σύντομα θα τεθούν σε πιλοτική βάση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τα σύγχρονα έντυπα καταγραφής». Σύντομα δε, πρόσθεσε, «αναμένεται να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση του κλινικού μέρους και στην επέκταση του αρχείου τραύματος σε όλες τις επαρχίες».

«Βασικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι, πέραν από την παράταση της επιβίωσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο «θα συνεχίσει να παρέχει διαχρονική και πολυεπίπεδη στήριξη, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση».