Υπ. Υγείας: Είναι υποχρέωση τους να πληρώνουν τα rapid tests

Υπ. Υγείας: Είναι υποχρέωση τους να πληρώνουν τα rapid tests

 Την ετοιμότητα για επίλυση όλων των προβλημάτων που εντοπίζονται από τη λειτουργία των ιατρείων που θα αποφορτίσουν τα ΤΑΕΠ, μετέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «από την 1η μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας έχουμε επισκεφθεί όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου αρκετές φορές. Ο λόγος αυτών των επισκέψεων ήταν να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που έχουν τα νοσοκομεία και οι ασθενείς».

Εκείνο που διαγνώσαμε μεταξύ άλλων, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα, «είναι στα ΤΑΕΠ όπου ο κόσμος δεν εξυπηρετείται όσο σύντομα θα θέλαμε να εξυπηρετείται. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βελτιώσει αυτά τα προβλήματα αμέσως, για αυτό έχουμε έλθει σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ και ετοιμάσαμε ένα πλάνο. Στόχο αυτής της επίσκεψης ήταν να δούμε εάν αυτό το πλάνο δουλεύει σωστά κι αν έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα να τα επιλύσουμε.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές να τα λύσουμε. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς και αυτό θα το κάνουμε συνεχώς».

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα από ασθενείς ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη στελέχωση των ιατρείων με περισσότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. «Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, έχουμε επιπρόσθετους γιατρούς. Έχουμε κάποια προβλήματα και θα τα λύσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 300 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νοσοκομεία μας είναι σε μια δύσκολη φάση λόγω αυτών των ασθενών, αλλά την ίδια στιγμή δεν σταματούμε να δουλεύουμε και να βρίσκουμε λύσεις για αυτούς τους ασθενείς», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι πάροχοι που επιστρατεύονται ενισχύουν τα ΤΑΕΠ. Πρόκειται για παρόχους που έχουν εμπειρία για στελέχωση των ΤΑΕΠ.

Σε ερώτηση εάν πρόκειται για μια πρακτική που θα ισχύσει μόνο για αυτή την περίοδο που είναι δύσκολη λόγω των αυξημένων νοσηλειών λόγω COVID ή θα παραμείνει και μελλοντικά, ο κ. Χατζηπαντέλα διευκρίνισε ότι η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, και επεσήμανε ότι εάν διαφανεί ότι οι ασθενείς επωφελούνται από αυτή, σίγουρα θα εξεταστεί η πιθανότητα επέκτασης και ενίσχυσής της.

Από πλευράς της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενη στους εμβολιασμούς στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, είπε ότι μέχρι χθες πλησίασαν τις 10,600. «Ανεβαίνει ο αριθμός στα walk-in τα οποία εμείς θα ενισχύουμε. Από τις 5 Αυγούστου θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει ακόμα κι αν δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ. Και επίσης από τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά ηλικίας πάνω από 12 ετών. Δηλαδή έχουμε τόσο πολύ στροφάρει αυτό το πρόγραμμα των εμβολίων για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, του εαυτού μας, των γύρω μας, για να μπορούμε εμείς να βγούμε από την πανδημία και ιδιαίτερα για τα παιδιά τώρα που θα ανοίξει και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά», είπε.

Σε ερώτηση εάν θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες στο ΤΕΠΑΚ, η δρ Γιαννάκη απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι ήδη δρομολογούνται ενέργειες. Με όλες αυτές τις κινήσεις, συνέχισε, θα φτάσουμε τον στόχο που έχει τεθεί για τα τέλη Αυγούστου.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής του ΟΑΥ κ. Αντρέας Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε το πρόβλημα που παρατηρείται στον ΟΑΥ και προκαλεί ταλαιπωρία στους πολίτες σε μια περίοδο με ιδιαιτερότητες. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πρέπει να βρεθούν λύσεις. «Ο Υπουργός έχει μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το θέμα, είναι πολύ πρακτικός, είμαστε δίπλα του και θα βρούμε λύσεις. Από σήμερα έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα. Θα περιμένουμε μέχρι τι Δευτέρα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και με τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών που είναι στο ΓεΣΥ και έχουν μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν, θα βρούμε λύσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, θα δοκιμάσουμε το σύστημα και στη βάση των αναγκών θα δούμε κατά πόσο θα το συνεχίσουμε», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι το ζήτημα της επίλυσης των προβλημάτων είναι πολυσύνθετο. Υπάρχουν πρακτικά θέματα, κάποιες φορές είναι και θέμα εξοπλισμού ή πρόσβασης ή ακόμα και προσωπικού. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να δώσουμε μια ολοκληρωμένη λύση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι στη Λευκωσία θα υπάρχουν δύο βάρδιες και θα στελεχώνονται από γιατρούς που ήδη εργάζονται στα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

Τέλος, από πλευράς του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ κ. Κυριάκος Γεωργίου ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια για τη συνεχή στήριξη που δίνουν αυτές τις μέρες που είναι πολύ δύσκολες για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αναφερόμενος στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Γεωργίου ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια για τη βοήθεια που τους προσφέρει για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας έτσι την πληρότητα του νοσοκομείου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των περιστατικών COVID. «Είναι μια συνεχής προσπάθεια, χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Ο κ. Γεωργίου μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο, όπως είπε, αυτές τις μέρες δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε, συνεχίζοντας όμως να εργάζεται με θετικό πνεύμα, ομαδικότητα και επαγγελματισμό.

Εν κατακλείδι, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την κατάργηση από αύριο του προγράμματος δωρεάν rapid test για τους πολίτες, απόφαση που προκάλεσε αντίθετες θέσεις και από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηπαντέλα επανέλαβε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα.

«Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 26 εκ. ευρώ για τα rapid tests, χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα έξοδα. Αυτή τη στιγμή, τα νοσηλευτήριά μας χρειάζονται αυτή την οικονομική ένεση. Σεβόμαστε την ίδια στιγμή τις απόψεις των συμπολιτών μας. Από τη στιγμή που το Κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους συμπολίτες μας, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που έχουν την επιλογή να εμβολιαστούν, δεν θα χρειαστούν τα rapid tests. Αλλά από τη στιγμή που οι ίδιοι αποφάσισαν να μην πάρουν το εμβόλιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση δική τους να πληρώνουν τα rapid tests», ανέφερε.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα σημεία που θα λειτουργούν για τις ομάδες του πληθυσμού που εξαιρούνται από την επί πληρωμή διενέργεια τεστ θα ανακοινώνονται, ως η μέχρι τώρα πρακτική. Σημείωσε ότι παραμένει σε εγρήγορση για επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων πιθανόν να προκύψουν και εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα κλινικό εργαστήρι ή ένα φαρμακείο να διενεργεί τεστ, είναι η σύνδεσή του με την πλατφόρμα, ώστε άμεσα να δίνονται και τα αποτελέσματα.