Υπ. Υγείας: Απορρίπτει τα περί «μαύρης τρύπας» και «χορό εκατομμυρίων» με rapid test

Η διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, εξεδωσε ανακοίνωση όπου απορρίπτει τους ισχυρισμούς για «μαύρη τρύπα» και χορό εκατομμυρίων με τα rapid test.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με τo δημοσίευμα της σημερινής εφημερίδας Φιλελεύθερος σε σχέση με τις διαδικασίες προσφορών για την προμήθεια  rapid test, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Η πανδημία είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση  της, όσο και την εξέλιξή της.  Συνεπώς, η διενέργεια διαγωνισμών με την επίκληση του  άρθρου 29.2.(γ) του περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και Συναφή Θέματα Νόμου του 2016 (Ν.73(Ι)/2016), που αφορά σε διαδικασία κατεπείγουσας διαπραγμάτευσης, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Τονίζεται ότι, το χρονοδιάγραμμα ενός ανοικτού διαγωνισμού με βάση τη σχετική νομοθεσία, είναι τουλάχιστον 2 μήνες και στην προκειμένη η επιλογή της ανοικτής διαδικασίας επιτείνει την αβεβαιότητα και σε άλλους τομείς, πέραν από τη δημόσια υγεία,  και την οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται ότι οι εν λόγω διαδικασίες έχουν διενεργηθεί με τη συμμετοχή όλων των  εκάστοτε διαθέσιμων οικονομικών φορέων που μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα με ποιοτικά προϊόντα, όπως προέκυψε από αξιολόγηση προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικών διαβουλεύσεων με την αγορά.  Στη διαβούλευση συμμετείχε σημαντικός αριθμός οικονομικών φορέων, κυμαινόμενη από 19 μέχρι 26 φορείς.

Είναι εγγενές χαρακτηριστικό των πανδημιών η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την εξέλιξή τους και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η επακόλουθη προσφυγή στις ίδιες διαδικασίες, τουλάχιστον μέχρι τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, υπάρχει σε εξέλιξη  ανοικτός διαγωνισμός για δεύτερη φορά για την προμήθεια 740.000 τεστ.

Συνεπώς το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει τον ισχυρισμό για «μαύρη τρύπα» και «χορός εκατομμυρίων» με τα rapid test, εφ΄όσον αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα ακολουθήθηκαν οι δέουσες διαδικασίες.

Η Κύπρος έχει αναπτύξει έγκαιρα πρωτοβουλία στην αξιοποίηση των rapid test με το μέγιστο της διαφάνειας, επιτυγχάνοντας την αποτελεσματική διενέργεια πληθυσμιακών ελέγχων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας παράλληλα δραστικά το κόστος του ελέγχου συγκριτικά με το μοριακό έλεγχο στο 1/6, περιλαμβανομένου και του κόστους των κινητών μονάδων.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το στρατηγικό σχεδιασμό με τη χρήση των rapid test στην κοινότητα και θα παραχωρήσει 500.000 test δωρεάν, αξίας περίπου €2,5εκ.

Σε ότι αφορά στη διασύνδεση της αναγκαιότητας διενέργειας rapid test με την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι δεν είναι εφικτός ο περιορισμός εργαστηριακών ελέγχων,  αφού δεν έχει τεκμηριωθεί η πιθανότητα ασυμπτωματικής φορείας/μετάδοσης ενός ατόμου με ιστορικό εμβολιασμού.   Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων καθιστά απρόβλεπτη την έκταση της ανάγκης για διενέργεια rapid test, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.