ΥΠ.ΟΙΚ: Εντός στόχων ο Προυπολογισμός

Εντός στόχων φαίνεται πως κινείται ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 12,259 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012.

Το έλλειμμα παρουσιάζεται σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 13,42 δις.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το πρωτογενές έλλειμμα το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,14 δις, έναντι του στόχου των 2,29 δις. ευρώ.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 1,5% παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμου το πρώτο δεκάμηνο του έτους, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 41.777 εκατ. ευρώ, κατά 272 εκατ. ευρώ πάνω από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Μειωμένες κατά 368 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ήταν οι δαπάνες για το ίδιο διάστημα, ενώ μειωμένο είναι και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού κατά 41,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41.777 εκατ. € παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, αλλά και αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 272 εκατ. €.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39.131 εκατ. €, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 499  εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (38.632 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται:

α) στο γεγονός ότι εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο 2012 εισπράξεις που αναλογούσαν στον Σεπτέμβριο και δεν είχαν καταγραφεί λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.
β) στην αύξηση των εισπράξεων από το φόρο επί των τόκων των καταθέσεων, ρέπος κ.λ.π.
γ) στην αύξηση των εισπράξεων από άμεσους και έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) λόγω εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
δ) στην είσπραξη από την Ισπανία ποσού 79,5 εκατ. € ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της Κεντρικής της Τράπεζας (ANFA),
ε) στην ικανοποιητική πορεία των εισπράξεων των φόρων περιουσίας.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 10-μηνο του 2012 ανήλθαν στα 54.036 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 894 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (54.930 εκατ. ευρώ).