Υπ. Οικονομικών:Δεν είναι προτεραιότητα η πώληση του χρυσού

H Κύπρος δεν δίνει προτεραιότητα στην πώληση των αποθεμάτων χρυσού, αλλά εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα τηρήσουμε όλους τους δημοσιονομικούς μας στόχους”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι βέβαιος πως “θα πετύχουμε να συγκεντρώσουμε τα ποσά που είναι στη δική μας αρμοδιότητα, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα”.

Ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το πότε θα γίνει η πώληση του χρυσού, λέγοντας ότι το θέμα αυτό “δεν είναι καν το πιο σημαντικό ή το θέμα του μεγαλύτερου μεγέθους”.

“Είναι κάτι που βρίσκεται στην ατζέντα, αλά δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χρηματοδοτικές και δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου αναφέρει ότι η Κύπρος σκοπεύει να διαθέσει τα αποθέματα χρυσού προκειμένου να εξασφαλίσει €400 εκατομμύρια.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει την πώληση του χρυσού αν καταφέρει να διασφαλίσει το ποσό από άλλους πόρους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως “όλες οι πιθανότητες πρέπει να εξετάζονται και θα εξετάζονται προκειμένου να είμαστε σε θέση να τηρούμε το δημοσιονομικό σκέλος των δεσμεύσεών μας.”

Αναφορικά με τη συζήτηση του μνημονίου από τη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως “το Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή”.

Υπέδειξε τέλος ότι οι περισσότεροι όροι του μνημονίου, όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου, οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις στις φορολογίες έχουν ήδη εγκριθεί ομόφωνα από το Σώμα.

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσον τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν περαιτέρω σε δύο ή σε έξι μήνες, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας “σίγουρα όχι σε έξι μήνες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε πολύ νωρίτερα”.