Προειδοποιήσεις από το Λονδίνο για το νόμισμα της ανεξάρτητης Σκωτίας

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί σε έκθεσή του ότι η διατήρηση της στερλίνας από μια μελλοντικά ανεξάρτητη Σκωτία ίσως να μην είναι προς το συμφέρον του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ορίσει το Σεπτέμβριο του 2014 ως ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο των σχεδίων της έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της στερλίνας ως εθνικού νομίσματος.

Σε ομιλία του στη Γλασκόβη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επικαλέστηκε την έκθεση για να αμφισβητήσει την πιθανότητα συνομολόγησης μιας νομισματικής ένωσης υπό την στερλίνα με μια ανεξάρτητη Σκωτία. Ο κ. Όσμπορν είπε ότι θεωρεί απίθανο μια νομισματική ένωση να εγκριθεί από Άγγλους, Ουαλούς και Βορειοϊρλανδούς.

Με σκοπό να εντείνει την πίεση επί της τοπικής κυβέρνησης του Άλεξ Σάλμοντ, ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε επίσης τη σκοπιμότητα και την ορθότητα και των υπολοίπων εναλλακτικών για τη Σκωτία ως προς το εθνικό της νόμισμα, δηλαδή τη χρήση της στερλίνας χωρίς συμφωνία με το Λονδίνο, την υιοθέτηση του ευρώ ή τη δημιουργία νέου εθνικού νομίσματος.

Η κυβέρνηση Σάλμοντ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών για κινδυνολογία.