Υπ. Εργασίας: Στα €940 ο Εθνικός κατώτατος μισθός – Τι προνοεί το διάταγμα

Υπ. Εργασίας: Στα €940 ο Εθνικός κατώτατος μισθός – Τι προνοεί το διάταγμα

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου μισθού, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα για το κοινωνικό κράτος.

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός καθορίζεται στα 940 ευρώ. Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα είναι 885 ευρώ. Η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή, όπως είπε ο κ. Κούσιος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κούσιος ανέφερε πως από τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού επωφελούνται ουσιαστικά 40 χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας με ένα πολύ σημαντικό ποσό. «Η αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι της τάξης του 30%, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται θετικά σε μικρότερο βαθμό ένα άλλο μέρος των εργαζομένων συμπολιτών μας που ανέρχονται σε πέραν των 60 χιλιάδων», πρόσθεσε.

Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως αυτή είναι μια ιστορική μέρα για το Υπουργείο Εργασίας, για τις εργασιακές σχέσεις, για το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος που οραματίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ήταν και οι προγραμματικές δηλώσεις και η πολιτική βούληση και απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη «έχουμε σήμερα τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού», ανέφερε.

Είπε πως έγινε προσπάθεια να συγκεραστούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των πλευρών και να καταλήξουν σε ένα σημείο ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό πιο αποδεκτό από τις πλευρές και κυρίως να υλοποιείται ο σκοπός για τον οποίο εκδίδεται το Διάταγμα, δηλαδή ο κάθε συμπολίτης μας να αμείβεται με ένα ελάχιστο μισθό.

«Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό μπορέσαμε να συγκεράσουμε τις απόψεις και μπορέσαμε μέσα από αυτό τον παραγωγικό διάλογο να καταλήξουμε σε ένα Διάταγμα, με βάση το οποίο ο Κατώτατος Εθνικός Μισθός καθορίζεται στα 940 ευρώ», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας.

Διευκρίνισε πως για τους έξι πρώτους μήνες απασχόλησης ο μισθός αυτός θα είναι 885 ευρώ. «Εάν όμως υπάρχει συνεχής εργοδότηση στον ίδιο εργοδότη για έξι μήνες, είτε πριν την εφαρμογή του Διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, είτε συμπληρώνονται έξι μήνες με την εφαρμογή του τότε ο εργοδοτούμενος ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλοπάτι των 940 ευρώ», πρόσθεσε.

Είπε πως η εφαρμογή ξεκινά την 1.1.2023, σημειώνοντας πως υπάρχει μια μεταβατική περίοδος για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή.

Σε αυτό το Διάταγμα εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες εργοδοτουμένων. Αυτές οι κατηγορίες είναι όσοι εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και όσοι εργάζονται στη ναυτιλία.

Εξαιρούνται επίσης από το Διάταγμα όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση, έθιμο, πρακτική ή άλλο Διάταγμα, πρόσθεσε ο κ. Κούσιος. Αν ένας εργοδοτούμενος έχει καλύτερα οφέλη από αυτά που προβλέπει το Διάταγμα με κανένα τρόπο τα καλύτερα οφέλη δεν επηρεάζονται, εξήγησε.

Ακόμη, είπε, εξαιρούνται άτομα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος.

Εξάλλου, όταν ο εργοδότης προσφέρει σίτιση και στέγαση θα μπορεί με συμφωνία μεταξύ των μερών να αφαιρείται από το ποσό σε χρήμα 15% για τη σίτιση και 10% για τη στέγαση. Αυτό είναι επιτρεπτό μόνο στην περίπτωση συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου. Ο τελευταίος μπορεί με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη να απαλλαγεί από αυτό το μέρος της συμφωνίας, είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Για εποχιακούς εργάτες ηλικίας μέχρι 18 ετών, με την εποχιακή εργασία να καθορίζεται στο ανώτατο όριο των δύο μηνών, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως μπορεί να αποκόπτεται ποσοστό 25% από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Ο κ. Κούσιος εξήγησε ακόμη πως αν αποκόπτονται ποσά για τη σίτιση και τη στέγαση, δεν μπορεί να αποκόπτεται και το 25%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως η πρώτη αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα γίνει την 1.1.2024 και από εκεί και πέρα κάθε δυο χρόνια.

Πρόσθεσε πως συγκροτείται μια εννεαμελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, 3 εκπροσώπους των εργοδοτών και 3 πανεπιστημιακούς ή εμπειρογνώμονες για εργασιακά θέματα, οι οποίοι συμβουλεύουν το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο με τη σειρά του συμβουλεύει τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος υποβάλλει αιτιολογημένη έκθεση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Ο κ. Κούσιος διευκρίνισε πως τα κριτήρια για την αναπροσαρμογή είναι αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της οδηγίας που αναμένεται να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και λαμβάνουν υπόψη την αγοραστική δύναμη του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και τα ποσοστά ανεργίας, τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας, τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους, τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη πως το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την πιστή εφαρμογή του Διατάγματος. Τόνισε πως με κανένα τρόπο το Υπουργείο Εργασίας και ο νυν Υπουργός δεν θα επιτρέψουν εκτροπή από τις πρόνοιες του συγκεκριμένου διατάγματος. «Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να εκμεταλλευτεί είτε ατέλειες λεκτικές, ή νομικές ή άλλως πως», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν τα 940 ευρώ αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ώρες εργασίας, ο κ. Κούσιος είπε πως έχει δεσμευτεί ότι εντός Σεπτεμβρίου θα καλέσει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για να συζητήσουν θέματα ωραρίου και θέματα αργιών».

Είπε πως η ρύθμιση που γίνεται με το Διάταγμα είναι πολύ απλή, αφού ισχύουν τα 940 ευρώ για πλήρη απασχόληση με ωράριο ανά τομέα οικονομίας ή οικονομικής δραστηριότητας όπως εφαρμόζεται σήμερα.

Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο Εργασίας είναι πρόθυμο να συμβάλει στο να υπάρξει μια κατάληξη στο θέμα που υπάρχει μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικού κινήματος για το ωράριο συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

«Επειδή έχουν αναφυεί διαφορές μεταξύ των εργοδοτών και του συνδικαλιστικού κινήματος το Υπουργείο είναι πρόθυμο να αναλάβει μέσα στα πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικό Σώματος να συζητήσει όλα αυτά που έχουν εγερθεί», είπε ο κ. Κούσιος.

Σημείωσε πως έχει ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους αν θέλουν να συζητηθούν οποιαδήποτε άλλα θέματα το επόμενο δεκαήμερο να αποστείλουν επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας με την οποία να αναφέρονται στα θέματα αυτά.

Ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε στις δηλώσεις του πως «οι κοινωνικοί εταίροι απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι κυριαρχούνται από αισθήματα ευθύνης, σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Πρόσθεσε πως σε όλη τη διαβούλευση συνέδραμαν όλα τα μέρη για να μπορέσουν να καταλήξουν στο καλύτερο υπό τις περιστάσεις δυνατό αποτέλεσμα.

Ο κ. Κούσιος είπε, εξάλλου, πως κανείς δεν μπορεί να πει πως με αυτό τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό ικανοποιούνται όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Σημείωσε, ωστόσο, πως παρά τις σημαντικότατες διαφορές μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και των συντεχνιών, «μπορέσαμε μέσα από διάλογο να καταλήξουμε κάπου», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν ενστάσεις και από την εργοδοτική πλευρά και από τη συντεχνιακή πλευρά. Πρόσθεσε πως εντούτοις τους ευχαριστεί για τη συνδρομή τους και για τον τρόπο που διεξήγαγαν τη διαβούλευση.

Επίσης ευχαρίστησε τη Νομική Υπηρεσία, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Ζαχαριάδη, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντη Αποστόλου, τον Φάνο Κουρουφέξη συνεργάτη της προκατόχου του και τώρα Λειτουργό Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας καθώς και την επικεφαλής του Γραφείου του, Όλγα Παπαδήμου.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην προκάτοχό του, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας πως εάν αυτή δεν τροχιοδρομούσε τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό δεν θα είχαν καταλήξει στη θεσμοθέτηση αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης. Είπε πως θεωρεί πως η εκπλήρωση αυτού του στόχου που η ίδια είχε θέσει αποτελεί ένα μνημόσυνο για αυτήν.

Επίσης ο κ. Κούσιος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και για την καθοριστική και πολύτιμη καθοδήγησή του όλη αυτή την περίοδο.

Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 3 (1)

Κεφ. 183.

ΑΝΑΚ. 307.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το εδάφιο (1) του άρθρου 3 του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου εκδίδει το ακόλουθο Διάταγμα:

Συνοπτικός τίτλος.

1. Το παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2022.

Ερμηνεία.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος Διατάγματος, εκτός αν προκύπτει διαφορετικά από το κείμενο:

«Δημοκρατία» σημαίνει τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Επιτροπή» σημαίνει την επιτροπή αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού όπως αυτή ιδρύεται δυνάμει της παραγράφου 6·

«εργαζόμενοι στη Ναυτιλία» σημαίνει οποιοδήποτε πρόσωπο απασχολείται επί πλοίου ανοικτής θαλάσσης το οποίο εκτελεί εμπορικά δρομολόγια∙

«εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας» σημαίνει εργοδοτούμενους στις οικονομικές δραστηριότητες γεωργίας και κτηνοτροφίας, του πρωτογενή τομέα, εργοδοτούμενους που απασχολούνται στην καλλιέργεια της γης και τη φροντίδα ζώων και πτηνών, περιλαμβανομένης της εκτροφής, συντήρησης και ιπποδρομιακής εκπαίδευσης και οποιασδήποτε άλλης γεωργικής εργασίας εξαιρουμένων εργασιών για επεξεργασία προϊόντων∙

174(Ι) του 2012

87(Ι) του 2021.

«εργοδότης» έχει την έννοια που αποδίδεται σε αυτόν από τους περί της Εργασίας μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης Νόμους, του 2012 και 2021 και περιλαμβάνει νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενεργούν εκ μέρους του εργοδότη∙

62(Ι) του 2002.

«εργοδοτούμενος» σημαίνει πρόσωπο εργαζόμενο για άλλο πρόσωπο είτε δυνάμει σύμβασης ή σχέσης εργασίας ή μαθητείας είτε κάτω από τέτοιες περιστάσεις από τις οποίες να μπορεί να συναχθεί η ύπαρξη σχέσης εργοδότη και εργοδοτουμένου ανεξαρτήτως εάν εργάζεται με πλήρη ή μερική απασχόληση, για ορισμένο ή αόριστο, συνεχή ή μη, χρόνο, ασχέτως του τόπου απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των κατ’ οίκον εργοδοτουμένων∙

«κατώτατος μηνιαίος μισθός» σημαίνει το σύνολο των ακαθάριστων μηνιαίων ασφαλιστέων απολαβών του εργοδοτουμένου σε χρήμα.

«μηχανισμός αναπροσαρμογής» σημαίνει τον μηχανισμό αναπροσαρμογής του ύψους του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού που ορίζεται στην παράγραφο 7 του παρόντος Διατάγματος∙

«οικιακή εργασία» σημαίνει εργασία που εκτελείται σε ή για νοικοκυριό ή νοικοκυριά, και περιλαμβάνει την κατ’ οίκον εργασία φροντίδας ατόμων «οικιακός εργαζόμενος» σημαίνει κάθε πρόσωπο που ασκεί οικιακή εργασία και εργάζεται για άλλο πρόσωπο δυνάμει σύμβασης εργασίας, είτε κάτω από τέτοιες περιστάσεις από τις οποίες μπορεί να συναχθεί η ύπαρξη σχέσης εργοδότη εργοδοτούμενου και ο όρος «εργοδότης» θα ερμηνεύεται ανάλογα∙

«Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πεδίο εφαρμογής.

3.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων των υποπαραγράφων (2), (3), (4) και (5) της παρούσας παραγράφου, το παρόν Διάταγμα εφαρμόζεται για όλους τους εργοδοτούμενους στη Δημοκρατία.

(2) Οι διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν εφαρμόζονται στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία.

(3) Οι διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν εφαρμόζονται για οποιοδήποτε εργαζόμενο για τον οποίο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με βάση νομοθεσία ή σύμβαση ή πρακτική ή έθιμο.

Επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας

Παράρτημα ΙΙΙ(1)

10.1.2020.

(4) Οι διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν εφαρμόζονται για εργαζόμενους για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.

(5) Οι διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν εφαρμόζονται για πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση η οποία προβλέπεται με βάση νομοθεσία, πρακτική ή έθιμο για την απόκτηση διπλώματος ή/και για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

4. Οι διατάξεις του παρόντος Διατάγματος αναφορικά με τον κατώτατο μισθό δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε νομοθεσία ή και σύμβαση ή και άλλη συμφωνία ή πρακτική ή έθιμο που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργοδοτούμενους.

Κατώτατος μισθός.

5. Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στη Δημοκρατία καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε εννιακόσια σαράντα (940) ευρώ για πλήρη απασχόληση.

Νοείται ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που δύναται να καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους, που είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν έχουν συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθορίζεται σε οκτακόσια ογδόντα πέντε (885) ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης.

Νοείται περαιτέρω ότι το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του παρόντος Διατάγματος, με βάση Νομοθεσία, Διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική.

Νοείται έτι περαιτέρω ότι στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο που αναφέρεται πιο πάνω.

Επιτροπή αναπροσαρμογής κατώτατου μισθού.

6. Ιδρύεται Επιτροπή αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού η οποία διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελείται από τρεις (3) εκπρόσωπους των εργαζομένων, τρεις (3) εκπρόσωπους των εργοδοτών και τρεις (3) ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται ως ο προεδρεύων της Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μηχανισμός αναπροσαρμογής.

7.-(1) Με το παρόν Διάταγμα θεσμοθετείται μηχανισμός αναπροσαρμογής, με τον διορισμό των μελών της Επιτροπής ως προβλέπεται στο άρθρο 6, εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και λειτουργεί ως ακολούθως.

(α) Η Επιτροπή συντάσσει εισηγητική έκθεση η οποία υποβάλλεται στον Υπουργό τουλάχιστο δύο (2) μήνες πριν από κάθε αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,

τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,

τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,

τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,

τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

(β) Ο Υπουργός, αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης της Επιτροπής, υποβάλλει συγκεκριμένη αιτιολογημένη εισήγηση για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή:

Νοείται ότι ο Υπουργός δύναται, κατά την κρίση του, να ζητήσει και να λάβει υπόψη και απόψεις και από οποιουσδήποτε άλλους φορείς ή και πρόσωπα ή και αρχές πριν την υποβολή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

(2) Ο μηχανισμός αναπροσαρμογής τίθεται σε ισχύ για την πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής θα τίθεται σε εφαρμογή κάθε δύο έτη.

Διακοπή Απασχόλησης.

24 του 1967

17 του 1968

67 του 1972

6 του 1973

1 του 1975

18 του 1977

30 του 1979

57 του 1979

82 του1979

92 του1979

54 του 1980

12 του 1983

167 του 1987

37 του 1988

18 του 1990

203 του 1990

52(I) του 1994

61(I) του 1994

26(I) του 2001

111(I) του 2001

70(I) του 2002

79(I) του 2002

159(I) του 2002

212(I) του 2002

110(I) του 2003

111(I) του 2003

89(I) του 2016.

8. Οποιαδήποτε διακοπή απασχόλησης η οποία σύμφωνα με το Μέρος ΙΙ του Δεύτερου Πίνακα των περί Τερματισμού Απασχολήσεων Νόμων του 1967 έως 2016 δεν θεωρείται διακοπή απασχόλησης για τους σκοπούς του παρόντος Διατάγματος.

Αμοιβή εκτός κανονικού ωραρίου.

9. Οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης ή και εργασία εκτός κανονικού ωραρίου ή και εργασία σε γιορτές και αργίες ή και άλλα ωφελήματα, δεν επηρεάζονται από τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος.

Αμοιβή για διατροφή και διαμονή.

10. Όταν στο πλαίσιο της συμφωνημένης σύμβασης εργασίας ο εργοδότης παρέχει στον εργοδοτούμενο αξιοπρεπή διατροφή ή/και διαμονή, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός δύναται να μειώνεται, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, ως ακολούθως:

(α) μέχρι 15% όταν παρέχεται διατροφή, ή / και

(β) μέχρι 10% όταν παρέχεται διαμονή.

Νοείται ότι ο εργοδοτούμενος δύναται να τερματίσει την πιο πάνω συμφωνία για παροχή διατροφής ή και διαμονής, με προειδοποίηση σαράντα πέντε (45) ημερών προς τον εργοδότη.

Περιστασιακή απασχόληση.

11. Σε περίπτωση εργοδότησης προσώπων ηλικίας μέχρι 18 ετών για περιστασιακή απασχόληση που δεν υπερβαίνει τους δύο συνεχόμενους μήνες, ο κατώτατος μισθός σε χρήμα δύναται να μειώνεται κατά 25%.

Νοείται ότι η ανωτέρω μείωση κατά 25% δεν δύναται να ισχύει ταυτόχρονα με τις οποιεσδήποτε άλλες μειώσεις προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

Έναρξη ισχύος. Κατάργηση.

Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Παράρτημα ΙΙΙ(Ι)

18.5.2012.

12. Το παρόν Διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και από την ημερομηνία αυτή το περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2012 καταργείται.