Υπ. Εργασίας: Θα αυξηθεί η ανεργία…

Την εκτίμηση ότι η ανεργία που ήδη έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ θα αυξηθεί κι άλλο, έκανε ο Υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης.

Το Υπουργείο Εργασίας, προβαίνει σε συντονισμό και κινητοποίηση για να αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτή την έκτακτη κατάσταση που δημιουργείται, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, κατά την υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο αρχίζοντας έτσι “μια προσπάθεια συντονισμού και κινητοποίησης για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό υπό τις περιστάσεις τρόπο αυτή την έκτατη κατάσταση που δημιουργείται”.

“Είναι κατανοητό πως τα οικονομικά δεδομένα θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. Η οικονομία μας που ήδη βρισκόταν εδώ και καιρό σε ύφεση θα οδηγηθεί σε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση. Και δυστυχώς η ανεργία η οποία ήδη βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ θα ανέβει περισσότερο”, τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι “μέσα σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, το Υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συντονισμού και κινητοποίησης για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό υπό τις περιστάσεις τρόπο αυτή την έκτατη κατάσταση που δημιουργείται”.

“Στόχος μας”, πρόσθεσε, “είναι από τη μια να προσδιορίσουμε τρόπους που θα διευκολύνουν ή θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις του τόπου να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους στις θέσεις τους, να δημιουργηθούν ακόμη στη συνέχεια οι προοπτικές για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά την ίδια ώρα και ο προσδιορισμός τρόπων μέσω των υπηρεσιών και προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας της απάμβλυνσης των οδυνηρών κοινωνικών επιπτώσεων που αυτή η κρίση αναπόφευκτα συνεπάγεται”.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ωστόσο ότι “τα πράγματα και για τις υπηρεσίες του κράτους θα είναι δύσκολα, δεν θα είναι δυστυχώς η δυνατότητα μας να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις εκείνη που θα θέλαμε για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται και με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του κράτους”, επεσήμανε. Παρόλα αυτά, συνέχισε, με την ιεράρχηση ζητημάτων, με τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων με τον επαναχεδιασμό προγραμμάτων θα προσπαθήσουμε ακριβώς αυτή την κατάσταση να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο υπό τις περιστάσεις τρόπο.

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν τα προγράμματα ανακατάρτισης της ΑΝΑΔ και του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κάποια πράγματα και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, προσθέτοντας ότι πιθανώς κάποια άλλα ζητήματα για την ώρα θα πρέπει να αναμένουν. Έφερε ως παράδειγμα τις κοινωνικές παροχές, λέγοντας πως “ξέρουμε πως οι απαιτήσεις θα διευρύνονται ενώ οι δυνατότητες θα παραμένουν περιορισμένες”. “Έχουμε συνεπώς υποχρέωση τουλάχιστον να βρούμε τους τρόπους ιεράρχησης των πραγματικών αναγκών και πραγματικοτήτων. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε πως το κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται για την κοινωνική στήριξη θα κατευθύνεται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη ή εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη”, είπε, προσθέτοντας πως αυτά τα ζητήματα θα συγκεκριμενοποιηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και θα εφαρμοστούν μέσω νομοθετικού πλαισίου.

Σε ερώτηση αν θα διαφοροποιηθεί το ποσό των 1.200 ευρώ που είναι το ανώτατο ποσό του ανεργιακού επιδόματος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει αποφάσεις, προσθέτοντας πως σήμερα έχουν δοθεί οδηγίες για μια κατεπείγουσα εξέταση και καταγραφή όλων των ζητημάτων και τον προσδιορισμό εισηγήσεων για αντιμετώπιση της κατάστασης για να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις. Διαβεβαίωσε πως “δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο δεν είναι υπό συζήτηση. Τα πάντα θα συζητηθούν, τα πάντα θα εξεταστούν χωρίς προσεγγίσεις απόλυτες ή δογματικές για να βρούμε τις καλύτερες υπό τις περιστάσεις λύσεις”.

Ερωτηθείς αν θα ζητηθούν από την ΕΕ την επιβολή περιορισμό στην κάθοδο κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης αφού επανέλαβε πως δεν υπάρχει ζήτημα το οποίο δεν θα συζητηθεί, σημείωσε ωστόσο πως πρέπει να έχουμε επίγνωση των δεδομένων, καθώς, όπως είπε, οι εξαιρέσεις που ίσχυσαν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τερματίζονται στο τέλος του 2013. Υπέδειξε εξάλλου πως αυτό αφορά και χώρες που έχουν ψηλότερη ανεργία από την Κύπρο, διευκρινίζοντας πως όλες οι παρεκκλίσεις που δόθηκαν σε κράτη – μέλη που είχαν ζητήσει εξαίρεση σε αυτό το θέμα, αίρονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013. “Συνεπώς δεν θα ήθελα να δώσω την εντύπωση πως υπάρχουν πράγματα τα οποία εύκολα μπορούν να ρυθμιστούν, ειδικά ζητήματα που αφορούν βασικούς πυλώνες της ΕΕ, όπως είναι η ελεύθερη διακίνηση προσώπων”, είπε.

Επανέλαβε πως “δεν υπάρχει ζήτημα το οποίο δεν θα εξεταστεί δεν θα συζητηθεί για να βρούμε τους καλύτερους υπό τις περιστάσεις τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης”.