Υπ. Άμυνας: Έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη σε θέματα τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου

Ο κ. Φωκαΐδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Mishel Aoun και ακολούθως με τονμε τον Λιβάνιο Υπουργό Άμυνας κ. Yaacoub El Sarraf στο πλαίσιο της οποίαςυπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Αποτελεί μεγάλη τιμή να είμαι εδώ, σε μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε μακροχρόνιες σχέσεις πραγματικής φιλίας. Σχέσεις που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων σε μια ταραχώδη περιοχή, όπου μοιραζόμαστε μεπερηφάνια μια μακρά ιστορία.

Μια ιστορία με πλούσιο πολιτισμό, επιτεύγματα αλλά και αγώνες επιβίωσης, αγώνες για ένα καλύτερο, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τους λαούς και την περιοχή μας.

Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διερευνήσουμε τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους που προσδίδουν περαιτέρω αξία στην αμοιβαία επωφελής μας συνεργασία.

Η επίσκεψή μου εδώ, μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Λευκωσία, αποδεικνύει τη βούλησή μας να επεκτείνουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας.

Για εμάς η ασφάλεια του Λιβάνου είναι στρατηγικής σημασίας. Εβρισκόμενος στην πρώτη γραμμή της ζώνης του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, ο Λίβανος διαδραματίζει βαρυσήμαντο ρόλο. Είναι για αυτό που ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο.

Και αυτό έχει καταδειχθείμε τις πρόσφατες επιτυχημένες επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου κατά της Daesh.

Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου είναι ένας ενοποιητικός θεσμός που τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στη χώρα, και που πρέπει να υποστηριχθεί ως πυλώνας κρατικής κυριαρχίας και ενότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε τη διεθνή πρωτοβουλία για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο μέλλον.

Ως ένδειξη της υποστήριξής μας, αλλά και ως απτή απόδειξη της φιλίας και αλληλεγγύης σε διμερές επίπεδο, έχουμε παραδώσει μόλις πρόσφατα την τέταρτη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σήμερα στην υπογραφή με τον ομόλογό μου της Συμφωνίας για την Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στην UNIFIL, καθώς και την υποστήριξη και την παροχή διευκολύνσεων στη Ναυτική δύναμη της αποστολής.

Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη σε θέματα τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης ή εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου για την ανάπτυξη ενός Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπογράψαμε πρόσφατα, εξετάσαμε όλους τους πιθανούς τρόπους περαιτέρω συνεργασίας, σε ό, τι αφορά την κοινή εκπαίδευση και τις κοινές ασκήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της θαλάσσιας ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων.
Βεβαίως, συζητήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μιας περιοχής που είναι πηγή ασύμμετρων απειλών, αστάθειας και συνεχιζόμενης ανθρωπιστική κρίσης, με άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

Γνωρίζουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και το βάρος που επωμίζεται είτε από την ανθρωπιστική κρίση, με τεράστιο αριθμό προσφύγων στην επικράτειά του, είτε με την καταπολέμηση της Daesh.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για απτή στήριξη στο Λίβανο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στον τομέα της μετανάστευσης, του εμπορίου, των επενδύσεων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αστάθεια που χαρακτηρίζει σε περιφερειακό επίπεδο την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθιστά τη σταθερότητα του Λιβάνου απαραίτητη για την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

Η Κύπρος, ως Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της ωςγέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή, τόσο διμερώς όσο και τριμερώς με την Ελλάδα.

Το όραμά μας είναι να δούμε μια μέρα την ταραγμένη μας γειτονιά, να μετατρέπεται από ζώνη συγκρούσεων και διαιρέσεων σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους.

Εν κατακλείδι, είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον ομόλογό μου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη στάση αρχών του Λιβάνου.

Στη συνέχεια ο κ. Φωκαΐδης συναντήθηκε με τον Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου Στρατηγό Joseph Aoun.

Ο κ. Φωκαΐδης ο οποίος συνοδεύεται από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και την Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βηρυτό κα Χριστίνα Ράφτη, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Saad Hariri και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κύπρο.