Δαμιανού: Να τεθεί η Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τους κατόχους αξιογράφων

Δήλωση βουλευτή ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού με το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών

“Από τον Μάρτιο του 2013 που ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Γιουγκερ και άλλους στο Γιουρογκρουπ προέβηκαν στο κούρεμα καταθέσεων, αυτή την πρωτοφανή παράνομη πράξη, είχαν αναληφθεί πολιτικές δεσμεύσεις με βάση τις οποίες οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και άλλοι επηρεαζόμενοι, περιλαμβανομένων και των Ταμείων Προνοίας, θα αποζημιώνονταν από την Κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, είναι άνευ προηγουμένου.

Είναι η θέση μας ότι με ένα τρόπο συγκροτημένο πρέπει να υπάρξει μία προσπάθεια αποκατάστασης για όλους εκείνους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί. Και επειδή μιλάμε για συνοχή και κοινωνική συνοχή, ασφαλώς υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επηρεαζόμενων από το κούρεμα, όπως για παράδειγμα όλοι εκείνοι οι οικογενειάρχες και επιχειρηματίες που επί σειρά ετών πλήρωναν και εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους, αλλά από τον Μάρτιο του 2013 κατέστησαν αφερέγγυοι, θύματα και αυτοί του κουρέματος και της διαχείρισης που έγινε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.

Στις 7 Ιουλίου 2017 οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Λιλλίκας κατέθεσαν κοινή πρόταση – η οποία εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών. Ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει την κοινωνία για τεσσεράμισι χρόνια βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ένα μόλις μήνα πριν από το κλείσιμο της Βουλής ένεκα των Προεδρικών εκλογών. Και ασφαλώς κάποιος θα διερωτηθεί γιατί δεν έγινε ενωρίτερα.

Μέσα από τη συζήτηση η οποία έχει διεξαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την αρχική τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής, έχει διαφανεί ότι ο ίδιος δεν επιμένει σε αυτούσια την πρόταση που κατέθεσε. Έχει αναγνωρίσει ότι προκύπτουν θέματα νομιμότητας και συνταγματικότητας, και εν γένει έχει αναγνωριστεί ότι υπάρχει και ζήτημα πρακτικής εφαρμογής όλων αυτών των εξαγγελιών που – λυπούμε να πω ότι από χθες το απόγευμα και σήμερα – έχει ξεσηκωθεί μία θύελλα συζητήσεων ότι, περίπου, με την πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου του Συναγερμού και της Συμμαχίας Πολιτών, θα επιλυόταν τελεσίδικα αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Η κατάληξη – και είναι ομόφωνη – είναι να τεθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προ των ευθυνών της. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση κατά πόσο έχει ολοκληρωμένη, υλοποιήσιμη, κοστολογημένη πρόταση για αποζημίωση όλων αυτών των ομάδων, ή απλά θα τους παραπέμψει εκ νέου στις Ελληνικές καλένδες. Γι᾽αυτό εμείς ήμασταν κάθετοι. Έχουμε προτάσεις για εμπλουτισμό της συζήτησης, έχουμε εισηγήσεις για διεύρυνση των επηρεαζόμενων οργανωμένων συνόλων, που περιλαμβάνουν τις ομάδες που ανέφερα πιο πάνω αλλά και άλλες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε μία συνέχιση της κοροϊδίας.

Βρισκόμαστε στο παρά ένα του κλεισίματος της Βουλής. Αμφιβάλλουμε κατά πόσο είναι χρονικά εφικτό να ψηφιστεί οτιδήποτε στις εναπομείνασες 30 ημέρες, αλλά επειδή θέλουμε και αυτή τη φορά να ξεκαθαρίσουμε τη δική μας θετική πρόθεση και προδιάθεση, θα δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία στην Κυβέρνηση να παρουσιάσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρωμένη πρόταση. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Επίσης να προειδοποιήσω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εκείνος που στις 12 Φεβρουαρίου 2013, παραμονές των Προεδρικών εκλογών, δεσμευόταν ρητά, ξεκάθαρα και απαρέγκλιτα, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν επρόκειτο να υπογράψει μνημόνιο που θα περιλάμβανε κούρεμα καταθέσεων. Δεσμεύτηκε τότε, αποδεσμεύτηκε για τεσσεράμισι χρόνια, σήμερα ξαναδεσμεύεται ενώπιον του λαού. Ας μην ξεγελαστεί ο λαός για δεύτερη φορά από τον Νίκο Αναστασιάδη. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας αυτού του Προέδρου.”