Υπόσχεση Μέρκελ για στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Με τη συμμετοχή της σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψής της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στη χώρα μας.

«Ήρθα σήμερα εδώ για να μάθω κάποια πράγματα από εσάς, να ακούσω τις ανησυχίες σας, την πρόοδό σας, ήθελα να ρίξω μία ματιά στο μέλλον, να μιλήσω με νέους ανθρώπους και να μάθω τα προβλήματα, τις ανησυχίες σας» είπε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στο φόρουμ, ξεκινώντας την ομιλία της.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. «Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας πως και στον τομέα των υπηρεσιών, εάν έχει κανείς νέες ιδέες, μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το Διαδίκτυο.

«Το ερώτημα είναι» συνέχισε «πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. «Γνωρίζω την κατάσταση που βιώνετε, είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν τόσες ευκαιρίες», ενώ πρόσθεσε ότι από κοινού Γερμανία και Ελλάδα θα φροντίσουν να βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενη στην υψηλή ανεργία στην χώρα μας, υπογράμμισε ότι προέρχεται από μία περιφέρεια που δυσκολεύθηκε λόγω της ένωσης των δύο Γερμανιών. «Έχω μία απόλυτη εικόνα του βάρους και της επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν πολύ από εσάς. Τώρα, όμως, όταν κοιτώ τους νέους ανθρώπους, σε ολόκληρη τη Γερμανία, βλέπω ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα».

Αστειευόμενη, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι οι φίλοι των παραβρισκόμενων μπορεί να μην τους… δεχθούν στην παρέα τους ξανά αν μάθουν ότι συναντήθηκαν με την καγκελάριο της Γερμανίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω εάν οι φίλοι σας θα σας δεχθούν ανάμεσά τους, επειδή συναντηθήκατε με την καγκελάριο. Πείτε τους ότι συζητήσαμε. Πείτε μου τις απόψεις σας και τους προβληματισμούς σας. Έχουμε ελευθερία».

Κλείνοντας ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κατά την είσοδό της, η κ. Μέρκελ χαιρέτησε διά χειραψίας τους νέους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο forum και αντάλλαξε δύο λόγια με πολλούς από αυτούς, οι οποίοι της συστήθηκαν και της είπαν τον τομέα στον οποίο ο καθένας δραστηριοποιείται.

Αντ. Σαμαράς: Στόχος μια κοινωνία που θα παράγει

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η υπέρβαση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα είναι προτεραιότητα.

«Οραματιζόμαστε μια Ελλαδα που στα επόμενα της βήματα, τα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει, αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο: η εξωστρέφεια η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευτικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της» είπε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η νέα αυτή η Ελλάδα χρειάζεται πρόσωπα με νέες ιδέες, ενώ επισήμανε πως έχει γίνει μεγαλη εργασία, με τεράστιες θυσίες για να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα παράγει.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα μας διαθέτει έμψυχο δυναμικο πολύ μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας, θα μπορουσε να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Εσείς έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς έχουμε το πλαίσιο. Δουλεύουμε για την οικοδόμηση ενός συστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Άκουσα τις δραστηριότητές σας που αγγίζουν από τα γεωργικά μέχρι ψηφιακά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της συνάντησής μας, να ακούσουμε νέες προτάσεις» σημείωσε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο φόρουμ.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο των start ups, υπογραμμίζοντας πως η εποχή που μια οικονομία στηριζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και στο κράτος είναι παρελθόν.

Παράλληλα ανακοίνωση για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση υπάρχει «στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία», ενώ αναφέρεται ότι η «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία της τής λιτότητας, διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές».

Σύμφωνα με την γερμανική καγκελαρία η κ. Μέρκελ «συναντάται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση υπάρχει ειδική αναφορά στην έξοδο της χώρας μας στις αγορές, καθώς υπογραμμίζεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».