Υπόθεση Τρ. Κύπρου: Η υπεράσπιση ζητά παραπομπή νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο

Πολυβίου: Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε μια «ανύπαρκτη» Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διότι «το ελαττωματικό όργανο, όπως ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση νόμιμου οργάνου».

Παραπομπή στο Ανώτατο για γνωμοδότηση, νομικού ερωτήματος που αφορά τη νομιμότητα συγκεκριμένης κανονιστικής διοικητικής πράξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οποία βασίζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι,  ζήτησαν σήμερα από το Κακουργιοδικείο οι  συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Πόλυς Πολυβίου, επιχειρηματολογώντας υπέρ του αιτήματος για παραπομπή του νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο, είπε ότι η εν λόγω κανονιστική πράξη είναι «παράνομη», καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο με «λανθασμένη σύνθεση» είχε διορίσει τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία εξέδωσαν την πράξη αυτή. Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε μια «ανύπαρκτη» Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διότι «το ελαττωματικό όργανο, όπως ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση νόμιμου οργάνου», υποστήριξε.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι το νομικό αυτό ερώτημα έχει σημασία για την έκβαση της δίκης, καθώς η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς που βαραίνει τους κατηγορούμενους βασίζεται στη συγκεκριμένη κανονιστική διοικητική πράξη.

Σημειώνεται ότι μετά από προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακάλεσε τους διορισμούς των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που διόρισε το Υπουργικό υιοθέτησε τον Κανονισμό του 2012, ο οποίος αντικατέστησε τον Κανονισμό του 2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο για να απαντήσει στα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, σημειώνοντας πως θα επιχειρηματολογήσει ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα καλέσει το δικαστήριο να μη στείλει το ερώτημα στο Ανώτατο.

Και οι έξι κατηγορούμενοι (Τράπεζα Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή) έχουν κληθεί στο `εκ πρώτης όψεως` στάδιο σε απολογία για τη 2η κατηγορία, αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο καλείται σε απολογία και για τις κατηγορίες 3 και 4, δηλαδή ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Για τις κατηγορίες αυτές έχουν κληθεί σε απολογία αντίστοιχα και ο κατηγορούμενος 2, Θεόδωρος Αριστοδήμου, τότε Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, καθώς και ο κατηγορούμενος 4 Ανδρέας Ηλιάδης, τότε Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος.

Ο κ. Αριστοδήμου έχει κληθεί σε απολογία επίσης στην 5η κατηγορία που έχει σχέση και πάλι με την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας. Ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία, που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου στις 830πμ.