Υπόθεση Τρ. Κύπρου: Διακοπή λόγω ένστασης του δικηγόρου

Η αντεξέταση του Γιάννη Πεχλιβανίδη ενώπιον  του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, διεκόπη λόγω ένστασης  του δικηγόρου του.

Ο κ. Πεχλιβανίδης είναι ένας εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Ο δικηγόρος του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Κρις Τριανταφυλλίδη υποστήριξε ότι η δήλωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς έχει κατατεθεί στο δικαστήριο, ως τεκμήριο, για περιορισμένο όμως σκοπό λόγω του ότι παραβιάζει το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης του πελάτη του. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης για να απαντήσει σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής.

Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου είπε ότι ο σκοπός των ερωτήσεων της επί της εν λόγω τοποθέτησης του κ. Πεχλιβανίδη στην ΕΚΚ είναι μόνο για να εξετάσει τη συνέπεια των όσων είχε αναφέρει τότε σε σύγκριση με αυτά που λέει σήμερα, ως επίσης και την αξιοπιστία του ως μάρτυρα και όχι για να εξετάσει το κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο διέκοψε την εν εξελίξει διαδικασία ενώπιον του και επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει αύριο την απόφαση του για το εάν τελικώς θα επιτρέψει την αντεξέταση του κ. . Πεχλιβανίδη επί της επίμαχης δήλωσης του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η σημερινή αντεξέταση του κ. Πεχλιβανίδη επικεντρώθηκε στο ζήτημα των σχεδίων που υπέβαλε η Τράπεζα προς την Κεντρική Τράπεζα για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού μέχρι τις 30/6/12 και ειδικότερα της ανάγκης για περαιτέρω αύξηση από πλευράς της τράπεζας των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ο κ. Πεχλιβανίδης ανέφερε ότι δεν είχε αντιληφθεί το ζήτημα της περαιτέρω αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ως απαίτηση της Κεντρικής Τράπεζας αλλά ως «παραίνεση η οποία ήταν σεβαστή και ήταν στο μυαλό μας».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι τον Απρίλη του 2012 η τράπεζα θα επανεξέταζε το βαθμό υλοποίησης των σχεδίων και το κατά πόσον ήταν εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση τους μέχρι το τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους.

Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσθετες προβλέψεις που ζητούσε η Κεντρική Τράπεζα δεν μεταφράζονταν απαραιτήτως σε προβλέψεις πέραν του προϋπολογισμού που είχε καταρτιστεί αρχές του 2012 και είχε υποβληθεί προς την Κεντρική Τράπεζα με επιστολή ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2012.

Ο Κ. Πεχλιβανίδης διαφώνησε με τη θέση που του υπέβαλε η κα. Ευθυβούλου ότι δηλαδή στη συνεδρία του ΔΣ στις 14/6/2012 γνώριζε ότι το ελάχιστο (και δεδομένο) ποσό των προβλέψεων που έπρεπε να προστεθούν μέχρι τις 30/6/2012 ανερχόταν στα €50 εκ.

Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι τα €50 εκ. ήταν η προσωπική εκτίμηση του κ. Χατζημιτσή κατά τη χρονική στιγμή που είχε ετοιμάσει τον πίνακα της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της πενταμηνίας για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στις 14/6/2012. Ήταν η προσωπική εκτίμηση του κ. Χατζημιτσή για κάτι που μπορούσε να συμβεί και να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια κάλυψης του κεφαλαιακού κενού, ανέφερε.

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Πεχλιβανίδης κατέθεσε στο δικαστήριο και ένα πίνακα που ετοίμασε ο ίδιος με αφορμή τη χθεσινή του αντεξέταση που δείχνει τον τρόπο υπολογισμού του ποσού των €1,560 δις πού αφορά το κεφαλαιακό έλλειμμα που όφειλε να καλύψει η τράπεζα Κύπρου μέχρι τις 30/6/2012.

Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, κ. Πεχλιβανίδης αρνήθηκε την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσον σε βάρος τους όσον και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από την 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η πλευρά του κ. Πεχλιβανίδη ανέφερε ότι θα παρουσιάσει και κάποιον εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό ως μάρτυρα υπεράσπισης χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητα του.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.