Υπόθεση Συνεργατισμού: Η υπεράσπιση ζητά διαχωρισμό κατηγορητηρίου

Ούτε σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να  απαγγελθούν οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, στην υπόθεση Συνεργατισμού,  με βάση το νέο κατηγορητήριο της υπόθεσης, όπως είχε προγραμματιστεί κατά την τελευταία δικάσιμο.

Σήμερα, η υπεράσπιση κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση του Συνεργατισμού κατέθεσε αίτημα διαχωρισμού του κατηγορητηρίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 10 συνολικά πρόσωπα, επτά φυσικά και τρία νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνο Λύρα, Γιώργο Μαυρέα, Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.

Το αίτημα διαχωρισμού του κατηγορητηρίου υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Καρολίνας Αγγελοπούλου, του Κωνσταντίνου Λύρα και του Γιώργου Μαυρέα.

Η υπεράσπιση των Αγγελοπούλου και Λύρα, ποινικολόγος Πέτρος Σταύρου, προέβαλε τη θέση ότι δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπουν συγκεκριμένα άρθρα της ποινικής δικονομίας για συνένωση και συμπερίληψη κατηγορουμένων στο ίδιο κατηγορητήριο, χαρακτηρίζοντας τη συνένωση των κατηγορητηρίων ως «παράτυπη».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Γιώργου Μαυρέα, Γιώργος Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι υπήρξαν δύο χωριστές διερευνήσεις υποθέσεων, η πρώτη αφορούσε τρία δάνεια και η δεύτερη τέσσερα δάνεια, για να αναφέρει ότι ο πελάτης του δεν εμπλέκεται καθόλου στη δεύτερη υπόθεση.

Το δικαστήριο όρισε την 19η Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, για αγορεύσεις της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής επί του συγκεκριμένου αιτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή είχε αποσύρει το παλιό κατηγορητήριο και καταχώρησε νέο με την προσθήκη νέων κατηγοριών και ενός ακόμη νομικού προσώπου ως κατηγορούμενου στην υπόθεση.

Η Κατηγορούσα Αρχή αποφάσισε να καταχωρήσει νέα υπόθεση στο δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση κύκλου ανακρίσεων που αφορούσε στη διερεύνηση τεσσάρων μεγάλων δανείων με εμπλεκόμενους τους κατηγορούμενους, Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτη, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd, η οποία αποτελεί και την νέα προσθήκη του κατηγορητηρίου. Το ύψος των τεσσάρων δανείων, των οποίων, η πρόσφατη διερεύνηση οδήγησε στο νέο κατηγορητήριο της υπόθεσης, ανέρχεται στα δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Η απαγγελία των κατηγοριών είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 05/12/2018, ωστόσο, η υπεράσπιση ζήτησε όπως της δοθεί περαιτέρω χρόνος για να μελετήσει το νέο μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης προτού οι κατηγορούμενοι απαντήσουν στις κατηγορίες. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο το οποίο όρισε την 16η Ιανουαρίου 2019 ως τη νέα ημερομηνία για απάντηση στις κατηγορίες.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με την υπόθεση που ανεστάλη, που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, των ψευδών λογαριασμών με σκοπό την καταδολίευση, της αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση δικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Χάρης Πογιατζής και μέλη η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής Γιώτα Κυριακίδου και Επαρχιακή Δικαστής Φανή Καπετάνιου.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.