Υπόθεση Πετρίδη: Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση που προέκυψε με τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Πετρίδη, ο οποίος φέρεται να ενέκρινε την χορηγία για εγχείρηση που ο ίδιος διεκπεραίωσε ως ιδιώτης ιατρός, πριν αναλάβει την θέση του Υπουργού.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την κατανόηση του για τις προθέσεις του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Πετρίδη, για την έγκριση της αρωγής για υπηρεσίες υγείας σε συγκεκριμένη ασθενή. Όμως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Ούτε ισχύει το ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για τις διαδικασίες. Θεωρούμε ότι από την πρώτη μελέτη των στοιχείων προκύπτει εκ πρώτης όψεως θέμα κατάχρησης εξουσίας.

Αν δεν υπάρχει κατοχυρωμένη διαδικασία που να δίνει λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Υπουργός όφειλε να την εφεύρει. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αποφασίζει αντί του Υπουργού, ο Διευθυντής ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η συγκεκριμένη ασθενής προχώρησε σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική και η αρμόδια επιτροπή ειδικών απέρριψε το αίτημα της ασθενούς αφού μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να γινόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση της ασθενούς.

Ο Υπουργός αν θεωρούσε ότι η αρμόδια επιτροπή έκανε λάθος δεν έπρεπε λόγω της προσωπικής του εμπλοκής να αναλάβει την ευθύνη της τελικής απόφασης.

Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση η οποία αναδεικνύει τα κενά στη δημόσια διοίκηση και την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης