Υποψίες για “ξέπλυμα” μέσω Έφορου Εταιρειών

Ανησυχίες εκφράσθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν χέρια κάποιες εταιρείες, κάτι που δημιουργεί “εύλογες υποψίες” για ξέπλυμα χρήματος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.

Το θέμα του Εφόρου Εταιρειών, που συζητήθηκε σήμερα, ο κ. Συλλούρης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα το ονόμαζε ως θέμα “της απαγωγής εταιρειών”.

“Εξετάσαμε το θέμα”, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, “θα το εξετάσουμε ξανά και έχει ξεκαθαρίσει ότι τουλάχιστον δέκα εταιρείες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει χέρια με πολύ ύποπτο τρόπο”.

“Είναι”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, “ένα τεράστιο θέμα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί πάραυτα, διότι άπτεται της αξιοπιστίας του όλου συστήματός μας και σε μίαν κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, εάν δεν λύσουμε αμέσως αυτό το θέμα, θα καταρρεύσει ολόκληρος ο τομέας των υπηρεσιών”.

“Εδώ υπάρχουν εύλογες υποψίες”, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, “ακόμα και από εκθέσεις της Τρόικας αλλά και άλλων εταιρειών που βάλαμε να εξετάσουν και το θέμα του ξεπλύματος χρήματος ότι η όλη διαδικασία όζει ξεπλύματος χρήματος” και “δεν είναι μια απλή διαφορά και ατέλεια του συστήματός μας”, αλλά “είναι σοβαρότατο θέμα του οποίου πρέπει να επιληφθούμε και που πρέπει να επιλύσουμε”.

Ερωτηθείς εάν είναι εύκολο με το υφιστάμενο σύστημα να μεταφερθεί μια εταιρεία από τον ένα ιδιοκτήτη σε άλλον, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι “είναι πανεύκολο, μέχρι ανησυχητικού βαθμού”.

“Εμείς εξετάζουμε το θέμα και θα δούμε”, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, “τι φταίει και πώς διορθώνεται”, ενώ “ο Υπουργός Εμπορίου κάνει μιαν άλλη δουλειά πιο γενική, έβαλε μίαν Επιτροπή, δεν αφορά αυτό το θέμα, το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο”.