Η Ερευνητική Επιτροπή να αναμένει απάντηση του Υπουργικού

H Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία θα έπρεπε να αναμένει την απάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου στα δύο ερωτήματα που έχει θέσει, πριν προχωρήσει στη συνέχιση της εξέτασης στη βάση της απόφασης που έχει εκδώσει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου δήλωσε πως μετά την απόφαση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση ενήργησε άμεσα και σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα προχωρεί στην έναρξη ποινικών ανακρίσεων από την Αστυνομία.

Η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την εξέταση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα στο πλαίσιο της ενδιάμεσης απόφασης που εξέδωσε η ίδια, δηλαδή, στα ζητήματα που δεν βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου είπε πως τα μέλη της Επιτροπής γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να επιστρέψει από το εξωτερικό και η συνεδρία του Υπουργικού που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε λόγω της συνάντησης που διευθετήθηκε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μάριο Ντράγκι.

Πρόσθεσε πως η Ερευνητική Επιτροπή δεν θα έπρεπε, επειδή δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απάντηση από το Υπουργικό, να αποφασίσει τη συνέχισε των εργασιών της, όπως τις έχει προσδιορίσει η ίδια η Επιτροπή, μέσω της απόφασης της πλειοψηφίας. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε πως γνώριζαν τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν θα λάμβαναν απόφαση καθώς τα δύο ερωτήματα τους στάλθηκαν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν αυτός βρισκόταν στη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ερωτηθείς πώς προχωρά η εξέταση του θέματος για ποινικές ευθύνες, ο κ. Νικολάου είπε πως μετά την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής να μην προχωρήσει στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα, κατά την οποία συζητήθηκε το αν θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία ποινικών ανακρίσεων και υπό ποια μορφή, από την αστυνομία ή από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

«Κρίναμε ότι θα ήταν ορθότερο να γίνουν από την Αστυνομία, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σημαντικό αριθμό αξιόλογων και έμπειρων στελεχών της που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα», είπε, προσθέτοντας ότι μετά από μια σειρά και άλλων συναντήσεων υπήρξε κατάληξη για σύγκληση σύσκεψης την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα συζητηθεί η έναρξη των ποινικών ανακρίσεων από την Αστυνομία.

 

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η Κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής να μην ερευνήσει ποινικές ευθύνες, κατέθεσε την άποψη της στο Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει στη διεξαγωγή αυτών των ανακρίσεων. Πρόσθεσε πως θα συγκροτηθεί μια ομάδα από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και άλλους έμπειρους ανακριτές που υπηρετούν σε άλλα τμήματα, τη ΜΟΚΑΣ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Την ομάδα αυτή η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των ανακρίσεων υπό την παρακολούθηση και καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ενισχύσουν εμπειρογνώμονες όπως για παράδειγμα λογιστές, ελεγκτές, και ειδικούς στα χρηματοπιστωτικά.

 

Ερωτηθείς αν τα στοιχεία που έχει μαζέψει η Ερευνητική Επιτροπή θα χρησιμοποιηθούν από τους ανακριτές, ο κ. Ιωνάς είπε πως όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στη σύσκεψη της Πέμπτης με το Γενικό Εισαγγελέα. Διαβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας θα αναζητήσει κάθε στοιχείο που θα είναι χρήσιμο για σκοπούς διερεύνησης, είτε αυτά είναι πορίσματα, είτε στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, είτε είναι στοιχεία που κατατέθηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή και αλλού.

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής είχε ως στόχο να γίνει μια διερεύνηση πλήρης και να καταρτιστεί μια έκθεση όλων των γεγονότων, περιλαμβανομένων των πολικών, ποινικών και αστικών ευθυνών και στη συνέχεια η διωκτικές αρχές θα αξιολογούσαν αυτή την έκθεση, θα ξεχώριζαν την κάθε περίπτωση που εντόπιζαν ποινικές ευθύνες και θα ερευνούσαν όλες τις υποθέσεις. «Τώρα, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι μετά την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής, να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες έγιναν γνωστές και πρέπει να διερευνηθούν για τυχόν ποινικές ευθύνες, και στην πορεία των εξετάσεων αν προκύπτει οποιαδήποτε άλλη υπόθεση θα διερευνάται και αυτή», είπε.

 

Ερωτηθείς αν δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι πως ακόμα και μια έκθεση που θα παρουσιάζει συνοπτικά όλα τα γεγονότα που επηρέασαν και έφεραν αυτό τον τόπο σε αυτή την κατάσταση θα είναι αναγκαία, έστω και αν αυτή δεν καταλήγει στη διαπίστωση ποινικών και αστικών ευθυνών. «Θα ήταν όμως πιο χρήσιμη, εάν προσδιόριζε και τις ποινικές και τις αστικές ευθύνες, όπως ήταν οι αρχικοί όροι εντολής που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η αρχική εισήγηση της Κυβέρνησης ήταν η παράλληλη διερεύνηση της υπόθεσης από την Ερευνητική Επιτροπή και την ανακριτική ομάδα. Όμως, η Ερευνητική Επιτροπή είχε διαφορετική άποψη, η επιθυμία τους ήταν να ολοκληρωθεί η έκθεση, να εκδοθεί το πόρισμα και τότε να αρχίσουν οι ποινικές ανακρίσεις», είπε, προσθέτοντας πως η Κυβέρνησης τελικά αποφάσισε να περιμένει το πόρισμα της Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της θα ήταν σύντομος.

 

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις για χάσιμο χρόνου, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως δεν χάθηκε χρόνος, καθώς ακόμη και η Ερευνητική Επιτροπή κατάφερε όλη αυτή την περίοδο να συγκεντρώσει σημαντικά έγγραφα και υλικό και να καταγράψει σημαντικά γεγονότα που θα φανούν χρήσιμα στις ποινικές ανακρίσεις. «Πολύ σωστά διορίστηκε η Ερευνητική Επιτροπή, έστω και αν τα πράγματα ήρθαν έτσι με την απόφαση της πλειοψηφίας, η Κυβέρνηση άμεσα ενήργησε και σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα προχωρούμε στην έναρξη ποινικών ανακρίσεων», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς ποιος είναι πλέον ο ρόλος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Νικολάου είπε πως θα πρέπει να αναμένουμε η απάντηση στο ερώτημα αυτό να δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.