“Υποπτες” αναθέσεις έργων του Δημοσίου, ερευνούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στην Ελλάδα

Οι καταγγελίες για απευθείας και όχι μέσω διαγωνισμού, αναθέσεις δημόσιων έργων στην Ελλάδα, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Θα ερευνηθούν δεκάδες «ύποπτες» αναθέσεις που έγιναν με το πρόσχημα του κατεπείγοντος .Κυρίως για έργα που αφορούν το χώρο της υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών.

Η  Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), που έχει συσταθεί για να ελέγχει τους διαγωνισμούς, έχει ήδη απορρίψει, μέσα σε λίγους μήνες, 85 απευθείας αναθέσεις που επιχειρήθηκε να γίνουν για προμήθειες του Δημοσίου. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν αντίγραφα των απορριπτικών για διαγωνισμούς αποφάσεων φορέων αλλά και όλων όσων έχουν συνολικά εκδοθεί, λόγω μη συνδρομής του στοιχείου του κατεπείγοντος ή του απρόβλεπτου γεγονότος. Στόχος να αποδειχτεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και αν υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που «συνεργάζεται» με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ, Βασίλειος Φλωρίδης απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο, στο οποίο τονίζει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, με υπαιτιότητα των ίδιων των φορέων, «κωλυσιεργούν δραματικά οι ενιαίοι διαγωνισμοί».