ΥΠΟΙΚ: Το όριο του κατώτατου μισθού είναι υψηλό σε σχέση με άλλα κράτη

Συνέντευξη παραχώρησε πριν από λίγο στον Alpha και την εκπομπή “Ενημέρωση” ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας για τα κύρια θέματα της οικονομίας.

Ο Υπουργός μίλησε γενικά για την οικονομία της Κύπρου αναφέροντας πως κάνει έκκληση προς τα πάνω και αυτό που προσπαθεί και η κυβέρνηση είναι να βοηθηθεί η οικονομία ακόμη περισσότερο. Ανέφερε πως “το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αρκετά υψηλό, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, γιατί το χρέος του νησιού είναι μεγάλο”. Τόνισε πως είτε έχουμε εκλογές είτε όχι, πρέπει “να υπάρξει μια υπεύθυνη διαχείριση της οικονομίας”.

Σχετικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είπε πως “μια λύση δεν μπορεί να υπάρξει από την μια μέρα στην άλλη και δεν θα ήταν σωστό μια απότομη κίνηση μείωσης των ΜΕΔ”.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, ο ίδιος ο Υπουργός τόνισε πως “δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα ή κινήσεις που να μην βασίζονται στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2018″.

Για το θέμα του κατώτατου μισθού και αν θα γίνει επανεξέταση του ορίου, ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε πως ” δεν θεωρώ πως είναι σε χαμηλό επίπεδο” κάνοντας μια σύγκριση με άλλα κράτη που “είναι αρκετά πιο χαμηλό”.

Για το αν θα υπάρξουν έσοδα από την Ενέργεια και την διαχείριση των οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Υπουργός τόνισε πως “δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον οικονομικό σχεδιασμό του Υπουργείου γιατί είναι αρκετά νωρίς καθώς έχουμε ακόμα χρόνια μπροστά μας”. Είπε πως “υπάρχει σχετικό πλαίσιο στην Βουλή εδώ και ένα περίπου χρόνο”.

Σε ότι έχει να κάνει με την αποκρατικοποίηση της Cyta ανέφερε πως είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και διατύπωσε πως η πρόταση είναι μια “μετοχοποίηση της Cyta με δυνατότητα μερικής μόνο αποκρατικοποίησης”.