ΥΠΟΙΚ: Στόχος η μείωση των ΜΕΔ – Αχρείαστη η απεργία των συμβασιούχων

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι στόχος του ΥΠΟΙΚ, είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ότι το ζήτημα των ΜΕΔ έχει μπει σε μια τροχιά οριστικής αντιμετώπισης. Ανέφερε ότι από την κορύφωσή του στα 28 -29 δις ευρώ τώρα είναι γύρω στα 10 δις ευρώ.

Ανέφερε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω υποβοήθηση στην αντιμετώπισης του προβλήματος με την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία. Φέτος, όπως είπε, αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του συμφωνητικού που θα υπογραφεί μεταξύ κράτους και τραπεζών, ενώ το Υπουργείου είναι κατά τα άλλα πανέτοιμο, όπως είπε, ώστε μέσα από το Σχέδιο να τύχει χειρισμού ένα μέρος αυτών των δανείων που έχουν απομείνει.

Σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες και οι δανειολήπτες έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο πλαίσιο το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ο «φιλόδοξος στόχος μέσα στο επόμενο 12μηνο να έχουν περιοριστεί τα ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό».

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), τον Δεκέμβριο του 2018 το ποσοστό των ΜΕΔ επί των συνολικών δανείων στην Κύπρο ήταν στο 30,3% στα €10,28 δις

Αποχώρηση από το Υπουργείο

Ερωτηθείς για τις βασικές υποχρεώσεις που θα ήθελε να διευθετήσει πριν από την αποχώρησή του από το Υπουργείου, ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ότι η βασική υποχρέωση που ανέλαβε έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2020 μια διαδικασία, όπως είπε που ξεκινά σήμερα με την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

«Ανά πάσα στιγμή μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορέσει να θεωρηθεί ότι η δική μου αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί », ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει συζητηθεί το όνομα του Υπουργού που θα το διαδεχθεί, ανέφερε ότι δεν είναι με την πρόωρη ανακοίνωση του επόμενου Υπουργού Οικονομικών που διασφαλίζεται η ομαλή διαδοχή, είναι με την προώθηση και τον έγκαιρο χειρισμών ζητημάτων όπως η ετοιμασία του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

Εξήγησε επίσης ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν συνεπάγονται κόστος αλλά επιφέρουν εξοικονομήσεις και ενίσχυση της λειτουργικότητας και την αποδοτικότητας του κράτους και της οικονομίας όπως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν έχουν κόστος που πρέπει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, όπως και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η οποία θα είναι φέτος ενώπιον της Βουλής.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του ΓΕΣΥ στην ευρύτερη οικονομία, είπε ότι ο βασικός σχεδιασμός του ΓΕΣΥ προβλέπει μια δημοσιονομική ουδετερότητα, δηλαδή οι δαπάνες που και σήμερα πραγματοποιούνταν, περίπου οι ίδιες δαπάνες θα χρηματοδοτούν το ΓΕΣΥ.

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην υποβολή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προϋπολογισμών, ιδιαίτερα των ημικρατικών οργανισμών, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το ζήτημα απασχολεί και την εκτελεστική εξουσία. Όπως είπε, είναι αδιανόητο να ετοιμάζεται έγκαιρα ο κρατικός προϋπολογισμός και να είναι ενώπιον της Βουλής πολύ πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους και να μην καθίσταται εφικτό το ίδιο και για μια σειρά από οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Όπως είπε, έχει πρόσφατα εγκριθεί ένα πλαίσιο διαδικασίας από το Υπουργικό Συμβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα φέτος να υπάρξει ορθότερη λειτουργία για να μην προκύπτουν αυτή η κακή εικόνα.

Αχρείαστη η απεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων

Πρόκειται ίσως για την πιο αχρείαστη απεργιακή κινητοποίηση την οποία έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το θέμα της επ’ αόριστον απεργίας των συμβασιούχων του δημοσίου.

Κι αυτό, όπως είπε, επειδή αφορά μια σειρά αιτημάτων τα οποία είτε στην πράξη εφαρμόζονται και ισχύουν, είτε αφορούν αιτήματα για τα οποία πολιτικά μιλώντας δεν υπάρχει καμιά ένσταση, καμιά διαφωνία, καμιά επιφύλαξη, αλλά βρίσκεται η εφαρμογή τους αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα.

«Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και των αορίστου, ούτε σε σχέση με τον μισθό, ούτε σε σχέση με τις προσαυξήσεις, ούτε σε σχέση με την καταβολή ΑΤΑ, ούτε σε σχέση με την παραχώρηση γενικών αυξήσεων όταν αυτές δίνονται, ούτε σε σχέση με τις αποκοπές, ούτε σε σχέση με το ωράριο εργασίας, ούτε σε σχέση με τις άδειες. Σε όλα σχεδόν τα ζητήματα έχει εφαρμοστεί η πλήρης εξομοίωση των όρων απασχόλησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το βασικό ζήτημα το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί είναι αυτό της ανέλιξης, της προαγωγής δηλαδή στην επόμενη κλίμακα, αίτημα το οποίο όπως είπε, πολιτικά βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση, ωστόσο είναι ζήτημα νομικό και συνταγματικό.

Όπως είπε, υπέδειξε και στους εκπροσώπους αυτών των εργαζομένων ότι αν εξευρεθεί ή υποδειχθεί νόμιμος συνταγματικός τρόπος που θα διασφαλίσει την ανέλιξη, πολιτική η θέση της Κυβέρνησης είναι υπέρ. Για αυτό το λόγο είπε, θεωρεί εντελώς αχρείαστη την απεργιακή κινητοποίηση και σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Δεν είναι έτσι που λαμβάνονται και μπορούν να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, ούτε και πρόκειται η Κυβέρνηση να δεχθεί τέτοιου είδους πιέσεις από τις στιγμή που πρόκειται για ένα ζήτημα νομικής και συνταγματικής τάξης», ανέφερε.

Εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία τόσο του κοινού όσο και των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για τις αποκοπές στους μισθούς.

Στο 3,5% η ανάπτυξη το 2019

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση από την Στατιστική Υπηρεσία του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019 στο 3,5%, αναφέροντας πως επιβεβαιώνεται ότι η κυπριακή οικονομία παραμένει σε μια τροχεία υγιούς, σταθερής ανάπτυξης.

Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, δικαιώνει τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών και απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε όσους επιλέγουν ειδικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο της οδό του μηδενισμού και της άρνησης. Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα». Είπε επίσης ότι οι προβλέψεις για το υπόλοιπο έτος είναι σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή γύρω στο 3,5%.

«Για μας η ανάπτυξη αποτελεί την βασική επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής, της κυβερνητικής πολιτικής και θέλω να επαναλάβω την προσήλωσή μας προς τις πολιτικές, τις κινήσεις, που θα διατηρήσουν αυτή την πορεία ανάπτυξης, που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια και την σταθερότητα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, έχει θετική αντανάκλαση στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται με έναν πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. Υπενθύμισε ότι ήταν στο 3,7% το 2018, είχε φθάσει στο 17% την περίοδο 2013-2014, είναι τώρα στο 7% και παραμένει βασικός, υλοποιήσιμος στόχος της Κυβέρνησης, όπως είπε, η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι η ισχυρή ανάπτυξη έχει επίσης θετική επίδρασης στην πορεία των δημοσίων οικονομικών, αναφέροντας ότι με βάση τα στοιχεία, σε ταμειακή βάση διατηρείται ένα πλεόνασμα για το α΄ τρίμηνο του 2019. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ότι το δημόσιο χρέος είναι επίσης σε πτωτική πορεία, την ώρα που το 2008 ήταν στο 45%, το 2013 είχε φθάσει στο 102,5% και παρέμεινε σε αυτό το ποσοστό μέχρι το τέλος του 2018. Εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι αισθητά πιο κάτω από το 100%, στο 95-96% και κάτω από 90% το 2020.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι παρατηρείται ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική είναι διευρυμένη, χωρίς αυτή να υποστηρίζεται από μη βιώσιμους παράγοντες όπως για παράδειγμα έναν αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό, ή αλόγιστα ψηλές ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες. Όπως είπε, αυτά τα χαρακτηριστικά που είχαν καταστήσει το αναπτυξιακό μοντέλο πριν από την κρίση μη βιώσιμο έχουν αντιμετωπιστεί. Η ανάπτυξη είπε, είναι πολύ πιο βιώσιμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει μέσα από μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια να υπάρξει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα διατήρηση αυτής της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέχρι €6,55 δις οι δημόσιες δαπάνες για το 2020

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σήμερα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022, το οποίο εγκρίθηκε από το σώμα.

Όπως είπε, στο Στρατηγικό Πλαίσιο αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες, στόχοι και επιδιώξεις για την επόμενη τριετία , ενώ σημείωσε ότι έχει πλέον καθορισθεί η οροφή των δημοσίων δαπανών για το 2020 στα €6,55 δις και σε αυτό το όριο θα ετοιμαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά και θα είναι και αυτός πλεονασματικός. Για την επόμενη χρονιά το πλεόνασμα υπολογίζεται, όπως είπε, γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργικό ενέκρινε τον ετήσιο απολογισμό του ΥΠΟΙΚ για το 2018 μετά από ενημέρωση που έτυχε από τον ίδιο, στην οποία σημείωσε τόσο την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας η οποία όπως είπε, αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την πρόοδο που έχει γίνει, όσο και τη νέα πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία που δείχνει την κατεύθυνση στην οποία τώρα πλέον κινείται η οικονομική πολιτική, με έναν στόχο διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης μέσα και από επικέντρωση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Αναφέρθηκε επίσης στον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, των δύο εκτελεστικών συμβούλων στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), της Μαρίας Ηρακλέους και του Σταύρου Αγρότη. Όπως είπε οι δύο νέοι σύμβουλοι θα πλαισιώνουν τον Διοικητή της ΚΤΚ, ενώ επανέλαβε ότι το ΥΠΟΙΚ προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με την νέα ηγετική ομάδα της ΚΤΚ, ώστε από κοινού να επιτευχθεί πλήρως και οριστικά η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ.