Δαμιανού: Η ηγεσία της Αστυνομίας, προσπάθησε να καλύψει τις παραλείψεις του Σώματος

 Η ηγεσία της Αστυνομίας, προσπάθησε να καλύψει τις παραλείψεις του Σώματος ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η νέα αναβολή της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης συνιστά εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών. Και κάνει καλά και ο Πρόεδρος και ο Υπουργός να αντιληφθούν ότι ουσιαστικά διασύρονται και διασύρουν και τους θεσμούς που εκπροσωπούν.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση η οποία συνεχίστηκε σήμερα αναφορικά με τα ζητήματα των ελλείποντων προσώπων, η αλήθεια είναι ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια κυρίως από την πλευρά της ηγεσίας της Αστυνομίας να μην απαντήσουν σε καίρια και αμείλικτα ερωτήματα που θέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφορικά με τα συμβάντα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και που οδήγησαν στο ειδεχθές πολλαπλό έγκλημα του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.

Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί η ηγεσία της Αστυνομίας προσπάθησε να καλύψει με ένα πέπλο και ένα κέλυφος αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, πράξεις, παραλείψεις ανεπάρκειες, θεσμικό ρατσισμό και εγκληματική αμέλεια που υπήρχαν στις συμπεριφορές του Αστυνομικού Σώματος.

Παρά την προσπάθεια να μην απαντηθούν συνολικά τα ερωτήματα κατ’ επίκληση της ποινικής έρευνας – και εδώ να πω ότι κακώς γίνεται επίκληση της ποινικής έρευνας διότι η Βουλή κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο όπως οφείλουμε έναντι των πολιτών- έχουν προκύψει κάποια σημαντικά στοιχεία τα οποία θέλω να καταθέσω.

Πρώτο παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνεδρία σε μια έκταση εννέα δακτυλογραφημένων σελίδων ο Αρχηγός Αστυνομίας περιέγραφε διαδικασίες που υποτίθεται πως εφαρμόζονται αναφορικά με ελλείποντα πρόσωπα και εξαφανίσεις, μέσα από τη σημερινή συνεδρία έχει προκύψει ότι δεν υπάρχει ούτε και ένα πρωτόκολλο σε εφαρμογή. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Πόσο μάλλον που προσπάθησαν να μετακυλήσουν τις δικές τους ασήκωτες ευθύνες είτε στη Βουλή είτε στην κοινωνία.

Το δεύτερο που προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση είναι η καταγγελία που έγινε κατόπιν δικού μας ερωτήματος από την εκπρόσωπο της κοινότητας των Φιλιππινών ότι κατά μέσο όρο 5 γυναίκες οικιακές βοηθοί κάθε μήνα πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή άλλων πιο σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων. Και στο ερώτημα κατά πόσο μερικά από αυτά διερευνούνται από την Αστυνομία και καταλήγουν σε ποινικές διώξεις και- πόσο μάλλον – σε καταδίκες, η απάντηση δυστυχώς κατά τρόπο τραγικό ήταν αρνητική.

Αυτή είναι η Κύπρος, αυτοί είναι οι θεσμοί που κατά τα άλλα δεν έχουν και δεν πάσχουν από θεσμικό ρατσισμό.

Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα θα δούμε εξειδικευμένα αυτό το θέμα σε συνεργασία ασφαλώς και με τα υπόλοιπα κόμματα διότι θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να εγκύψουμε σε αυτή την τραγική και καταδικαστέα διάσταση.

Το γεγονός ότι πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί,το γεγονός ότι εμείς σεβαστήκαμε την έκκληση του παραιτηθέντος Υπουργού να μην είναι παρών σήμερα γιατί θα παραιτείτο αύριο, το γεγονός ότι από τα ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν νέα ζητήματα αναφορικά με το ρόλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι μόνο , μας οδήγησε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στο αίτημα για συνέχιση της συζήτησης.

Έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές. Εμείς αποσυνδέουμε τον όλο Κοινοβουλευτικό έλεγχο από τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλουμε να βρούμε τις παθογένειες για να εντοπιστούν και να οδηγηθούν προς επίλυση για αυτό αμέσως μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση.

Επαναλαμβάνω ότι η εξέλιξη που αφορά τον Υπουργό Δικαιοσύνης μόνο τιμή δεν περιποιεί ούτε στον ίδιο ούτε στον κύριο Αναστασιάδη.