ΥΠΟΙΚ: Ο ΠτΔ ζήτησε όπως δεν γίνουν περεταίρω τροποποιήσεις στο ν/σ κρατικών εγγυήσεων

ΥΠΟΙΚ: Ο ΠτΔ ζήτησε όπως δεν γίνουν περεταίρω τροποποιήσεις στο ν/σ κρατικών εγγυήσεων

Σήμερα στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος, έγινε μια εκτενής παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας ως χώρα.

Εξηγήθηκε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για την οικονομία.

Μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί περισσότερα από 57 μέτρα στήριξης της οικονομίας με συνολικό δημοσιονομικό κόστος πέραν του €1,2-1,3 δις ευρώ. Εξηγήθηκε, φυσικά, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα και δεν πρέπει να προβαίνουμε σε μια παροχολογία την οποία δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τα δημόσια οικονομικά του κράτους αλλά ούτε να κινδυνέψουν να εκτροχιάσουν την πορεία την οποία έχουμε προδιαγράψει.

Έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά και εκτενής συζήτηση όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Εξηγήθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα έγινε μια μεγάλη διαβούλευση με τα κόμματα μέσω της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών. Δεχθήκαμε σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο, με τις οποίες ενδεχομένως και η κυβέρνηση να είχε επιφυλάξεις και ο Πρόεδρος έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει την τελική της πρόταση στη Βουλή και ζήτησε όπως δεν γίνουν περεταίρω τροποποιήσεις που, είτε θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του σχεδίου είτε θα το καθιστούν εντελώς ανεφάρμοστο.

Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επιχειρήσεις, οι μικρές επιχειρήσεις τις οποίες στηρίζουμε και με απευθείας χρηματοδότηση όπως άλλωστε είχαν ζητήσει και τα κόμματα και πρέπει να τερματίζεται αυτή η συζήτηση και να δώσουμε τα εργαλεία στην αγορά.

Αντιλαμβάνομαι ότι το απόγευμα υπάρχει και συζήτηση νέα στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής μεταξύ των κομμάτων και ευελπιστούμε να υπάρξει τελικά κατάληξη, ανάλογα και με τις συστάσεις του Προέδρου.