ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος είναι ένας σταθερός ασφαλής προορισμός για τουρισμό και επενδύσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του ως επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπείας στην 9η Σύνοδο της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία.

Συγκεκριμένα,στην ερώτηση σε σχέση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και κατά πόσο την Τρίτη του Πάσχα θα υπάρξει σύγκληση του Eurogroup είπε:

«Δεν υπάρχει κάτι καθορισμένο. Σε μια γενική αναφορά που είχε γίνει στο Eurogroup το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα τις επόμενες ημέρες για σύγκληση του Eurogroup. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα που είχα πληροφόρηση αυτά ήταν τα δεδομένα. Εύχομαι να υπάρξει πάντως σύντομα κατάληξη».

Επίσης,πρόσθεσε: «Εμείς την ξέρουμε τη διαδικασία, τη βιώσαμε. Πρώτα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των θεσμών, για να μπορέσει αμέσως μετά να συγκληθεί το Eurogroup, να επικυρώσει και να απελευθερωθεί να τρέξει η διαδικασία. Αυτό είναι που επείγει και εύχομαι την Τρίτη να έχουμε μια τέτοια πρόοδο που να το επιτρέψει».

Ακόμαο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Εμείς δεν είχαμε βρεθεί ποτέ σε μια τόσο δύσκολη θέση. Πιθανώς η δική μας κατάσταση να ήταν πιο διαχειρίσιμη, αλλά είχαμε καταφέρει ένα σημαντικό έλλειμμα το οποίο κυμαινόταν κάθε χρόνο μεταξύ του 5%-6% και ήταν σε πραγματικούς αριθμούς περίπου ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο. Αυτό ήταν το μεγάλο έλλειμμα που είχαμε μέχρι και το 2013, το οποίο περιορίσαμε πλήρως και λειτουργούμε με ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 2014. Αυτό το γεγονός κατέστησε αχρείαστη την όποια ανάλογη ρύθμιση, ούτε καν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε καν επιπρόσθετους φόρους δεν χρειάστηκε να επιβάλουμε, επειδή ακριβώς μια κι έξω από τον πρώτο προϋπολογισμό, που η παρούσα διακυβέρνηση κατήρτισε, περιόρισε το έλλειμμα και λειτουργούμε εδώ και κάποια χρόνια με ένα ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν είναι ότι εμείς εργαστήκαμε με περισσότερη ένταση. Είναι τα δεδομένα τα οποία είχαμε δημιουργήσει που μας επέτρεψαν να αποτρέψουμε τέτοιες απαιτήσεις που ομολογώ είναι και ασυνήθιστες και προκαλούν μια αβεβαιότητα στην οικονομία και η αβεβαιότητα είναι ό,τι χειρότερο».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το 2018 και σε τι συνθήκες θα βρεθεί η χώρα, την ώρα μάλιστα που τα στατιστικά δεδομένα της χώρας και τα νούμερα πήγαν καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Γενικά μιλώντας είμαι κι εγώ της άποψης ότι η αβεβαιότητα είναι το χειρότερο για μια οικονομία, οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις το ίδιο, σπρώχνουν μια ήδη βεβαρυμμένη οικονομία σε όλο και βαθύτερη ύφεση, γι’ αυτό φροντίσαμε και αποτρέψαμε το όποιο ενδεχόμενο και ούτε καν συζήτηση δεν θέλαμε στη δική μας περίπτωση να γίνει. Αν θυμάστε στα αρχικά κείμενα του μνημονίου υπήρχε αναφορά για μέτρα ακόμα και για το 2016 και για το 2017, που θα ήταν δηλαδή η χρονιά μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Υπήρχε αρχικά η εκτίμηση ότι θα έπρεπε συνεχώς να λαμβάναμε μέτρα ακόμα και όταν θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα. Αυτό θεωρούσαμε ως Κυβέρνηση ότι θα δημιουργούσε πράγματι αβεβαιότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ εμείς θεωρούμε ότι η σταθερότητα, η προβλεψιμότητα είναι αυτή που βοηθά τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν, να λειτουργήσουν και να σπρώξουν μια οικονομία προς την ανάκαμψη, το ίδιο και στο επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Ερωτηθείς γιατί το Eurogroup προσεγγίζει το θέμα της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο και εγκρίνει το θέμα με το εφεδρικό πακέτο, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε: «Δεν έχει εγκριθεί κάτι, ούτε έχει φτάσει στο επίπεδο του Eurogroup ανάλογη συζήτηση. Η διαδικασία είναι ως εξής: η διαπραγμάτευση γίνεται στο επίπεδο των θεσμών, όχι στο επίπεδο του Eurogroup όχι στο επίπεδο Συνόδου Κορυφής, όχι στο επίπεδο της Τρόικας, όχι στο επίπεδο του κουαρτέτου, όπως λέγεται τώρα στην Ελλάδα που συμμετέχει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Άρα αυτές οι συζητήσεις για εφεδρικά μέτρα, που με κάποιο αυτοματοποιημένο τρόπο θα ενεργοποιηθούν, δεν έχουν καν μεταφερθεί στο Eurogroup .Πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη με τους θεσμούς για να τεθεί ενώπιον του Eurogroup μια πρόταση, που λογικά πρέπει να είναι και συμφωνημένη, για να μπορέσει να τεθεί».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ως επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπείας στην 9η Σύνοδο της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία, ο κ. Υπουργός εξήγησε:

« Πρόκειται για ένα διακρατικό θεσμό σε διμερές επίπεδο που επιβλέπει, αξιολογεί και φροντίζει για την παραπέρα προώθηση των σχέσεων στον τομέα τον ευρύτερο της οικονομικής συνεργασίας, τόσο μεταξύ των κρατών όσο βεβαίως και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, των χωρικών σχέσεων. Είναι πολύ γνωστό ότι η Ρωσία για εμάς είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός, εμπορικός εταίρος με δεδομένη τη θέση που βρίσκεται τώρα η κυπριακή οικονομία. Τη θέση δηλαδή της ανάκαμψης, είναι για εμάς διπλά σημαντικό να ανανεώσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία, κι αυτές τις σχέσεις.

Ήταν, επίσης, παράλληλα χθες προγραμματισμένο και έγινε ένα εξίσου σημαντικό φόρουμ του ιδιωτικού τομέα όπου προβλήθηκε το όλο εύρος των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τόσο από τον ρωσικό ιδιωτικό τομέα, τους επικεφαλής των ρωσικών επιμελητηρίων όσο και μέσα από επίσημες αναφορές των ρωσικών Αρχών, των κυβερνητικών αξιωματούχων υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα. Υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα πρώτα από όλα για την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από την ρωσική Κυβέρνηση δεδομένου ότι μας είχε δανείσει ένα πολύ σημαντικό πόσο, των δυόμισι δισεκατομμυρίων επί προηγούμενης Κυβέρνησης, άρα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθούν και οι ίδιοι και να αξιολογούν την πορεία διόρθωσης της κυπριακής οικονομίας. Πρέπει να πω ότι υπήρχαν εκ μέρους τους εξαιρετικά θετικές αναφορές».

Ο Υπουργός Οικονομικών παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Το βασικό μήνυμα ήταν ότι η Κύπρος είναι πράγματι ένας σταθερός ασφαλής οργανισμός και για τον τουρισμό και για επενδύσεις και για τον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών. Ένα αξιόπιστο κράτος το οποίο φρόντισε να διορθώσει τα σοβαρά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, είτε σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, είτε σε σχέση με τα οικονομικά. Αυτό ήταν, επαναλαμβάνω, το μήνυμα που μεταδόθηκε και επιβεβαιώθηκε χθες».

Ερωτηθείς για το που βρισκόμαστε στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και κατά πόσο είναι εμπόδιο το πρόβλημα Ρωσίας-ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία και προσβλέπουμε, βεβαίως, στη διαμόρφωση εκείνων των δεδομένων σε διεθνές επίπεδο που θα επιτρέψουν την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη ΕΕ. Η πιο άμεση αρνητική επίπτωση είναι αυτή που σχετίζεται με το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας, και λόγω κυρώσεων και λόγω άλλων δεδομένων, είναι σε ύφεση. Η σημαντικότατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, οι μεταβολές στη νομισματική ισοτιμία, έχουν θέσει τη ρωσική οικονομία σε μια δύσκολη κατάσταση. Πέρσι, υπήρχε ύφεση και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις λένε ότι ίσως μέχρι το τέλος του φετινού έτους θα εξέλθει της ύφεσης. Συνεπώς αυτό το σκηνικό δεν είναι το καλύτερο».

Καταλήγοντας,ο κ Υπουργός τόνισε: «Η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία επηρεάζει ασφαλώς και τις εμπορικές σχέσεις, όμως η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της οικονομικοεμπορικής συνεργασίας Ρωσίας-Κύπρου είναι πολύ πιο στέρεα και υπερβαίνουν προσωρινά προβλήματα, όπως θεωρείται ότι είναι το γεγονός της ύφεσης της ρωσικής οικονομίας». «Εξάλλου», είπε, «είναι σε τέτοιες περιόδους δυσκολιών που μπορεί κάποιος να προσεγγίσει, να αναδείξει τα δικά του πλεονεκτήματα, να οικοδομήσει σχέσεις, να κτίσει πάνω σε δεδομένα, ούτως ώστε με τη βελτίωση με την ανάκαμψη να είναι ήδη στρωμένος ο δρόμος για περεταίρω διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».