ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, με αντιπροσωπείες των συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω την ΣΕΚ και την ΠΕΟ για μια χθεσινή απόφαση-πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θεωρώ ότι εγκαινιάζει μια προσπάθεια για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και ενίσχυση του τομέα των Ταμείων Προνοίας.

Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο αυτόν τον πυλώνα των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών παροχών να τον ενισχύσουμε, να τον ενδυναμώσουμε, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει εποπτεία, λειτουργία, επενδυτική πολιτική, αλλά και πλαίσιο διαφάνειας, το οποίο να είναι σε υψηλά επίπεδα, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια, αλλά και έναν διάλογο για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο – επαναλαμβάνω της ενίσχυσης του θεσμού των Ταμείων Προνοίας.

Μέρος αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης είναι και η ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής στο πρότυπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα αναλαμβάνει την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας και των Ασφαλιστικών Εταιρειών και, βεβαίως, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σ’ αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και τον διάλογο και την προετοιμασία για την εφαρμογή σχεδίου σταδιακής οικονομικής ενίσχυσης εκείνων των Ταμείων Προνοίας που είχαν υποστεί ζημιές από το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Άλλη μια ένδειξη, δηλαδή, της πρόθεσής μας να ενισχύσουμε αυτόν τον θεσμό.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο είναι και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης να εισαγάγει τον θεσμό του Ταμείου Προνοίας στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το οποίο θα καλύπτει εκείνους τους εργαζομένους που δεν έχουν ήδη κάλυψη από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο ή τα σχέδια των οργανισμών δημοσίου δικαίου. Είναι, επαναλαμβάνω, μια φιλόδοξη και πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα προς όφελος των συμπολιτών μας».

Ερώτηση: Έχετε συζητήσει και το θέμα της εξέλιξης ή της μεταβολής των μισθών πέραν από τον τερματισμό του παγώματος των προσαυξήσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ποιες είναι οι δυνατότητες του κράτους όσον αφορά στην παραχώρηση γενικών αυξήσεων;

Απάντηση: Είναι δυο πτυχές, η μια σχετίζεται με το θεσμικό πλαίσιο και δεν μπορώ παρά να τονίσω, για άλλη μια φορά, την ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης των μεταβολών του μισθολογίου, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, αλλά και η βιωσιμότητά των δημόσιων οικονομικών. Είναι ζωτικής σημασίας η προτεινόμενη ρύθμιση να υλοποιηθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο καθίσταται εφικτή και η κατάργηση της έκτακτης επιβάρυνσης, αλλά και η απόδοση πλέον των προσαυξήσεων. Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη μισθολογική αναβάθμιση αυτήν την περίοδο αλλά, βεβαίως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους και μέσα από τον μηχανισμό που επιθυμούμε να εισαγάγουμε, θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον και να συζητήσουμε, και να έχουμε διάλογο, αλλά και να εφαρμόσουμε περαιτέρω αποφάσεις.

Ερώτηση: Εν απουσία του μηχανισμού που καθορίζει τη μεταβολή του μισθολογίου, των νομοσχεδίων δηλαδή για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, συζητάτε;

Απάντηση: Εν απουσία του μηχανισμού η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τίθεται σε κίνδυνο, αλλά και η δυνατότητα του κράτους, με τρόπο λελογισμένο και ασφαλή να συζητά και να αποδίδει μισθολογικές αναβαθμίσεις, επίσης τίθεται εν αμφιβόλω και θέλω σ’ αυτό να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος.

Ερώτηση: Αν και δεν είναι δική σας αρμοδιότητα εντούτοις είναι οικονομικό θέμα – χθες το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το αναθεωρημένο σχέδιο παροχής υπηκοοτήτων;

Απάντηση: Κατ’ ακρίβειαν είναι συναρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, επειδή σχετίζεται άμεσα με τη διαρκή προσπάθεια της Κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στη χώρα μας. Είναι καλά γνωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας για τέτοιους ξένους επενδυτές. Αυτό το σχέδιο απόδοσης της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και θεωρήσαμε και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομία, αλλά και την εμπειρία από την εφαρμογή του σχεδίου τα τελευταία τρία χρόνια πως θα έπρεπε να το επικαιροποιήσουμε, να το βελτιώσουμε και να διασφαλίσουμε μέσα από τις πρόνοιές του ότι θα ενθαρρύνονται στην πράξη οι πραγματικές επενδύσεις, οι επενδύσεις δηλαδή που θα έχουν πραγματικό όφελος για την οικονομία μας. Τέτοιους επενδυτές, που θα επιλέξουν τη Κύπρο ως βάση διαμονής αλλά και οικονομικής δραστηριοποίησης, τους θέλουμε.

Ερώτηση: Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια και αποζημίωση για τα 32 πρόσωπα που έχουν υποστεί κούρεμα από την τραγωδία της «Helios» το 2013, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια αποδέσμευση 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα δοθεί στις οικογένειες με ετήσιες δόσεις;

Απάντηση: Δεν ήταν πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε καμιά εισήγηση. Υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016 που εγκρίθηκε από πέρσι. Άρα στα όρια εκείνου του κονδυλίου είναι η απόφαση για την οποία δεν θυμάμαι τώρα, εκ του προχείρου, τις λεπτομέρειες.

Ερώτηση: Ενδέχεται στον προϋπολογισμό του 2017 να υπάρχει και άλλη οικονομική βοήθεια για αυτά τα πρόσωπα;

Απάντηση: Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει.

Ερώτηση: Ο προϋπολογισμός, όπως συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ετοιμάστηκε με τη σκέψη ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τη ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου; Επίσης – σχετικά με το αίτημα που τέθηκε από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων για αποπαγοποίηση θέσεων σε συνάρτηση με την αγορά υπηρεσιών για τους ημικρατικούς – μπορεί να αρθεί η συγκεκριμένη παγοποίηση προσλήψεων;

Απάντηση: Η ρύθμιση για το μισθολόγιο είναι ρύθμιση διαθρωτικού χαρακτήρα, το όφελος της οποίας θα προκύψει σε βάθος χρόνου και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν είναι ζήτημα μιας χρονιάς, δεν είναι ένα έκτακτο μέτρο και δεν επηρεάζεται ασφαλώς ειδικά ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Είναι ένα μέτρο, επαναλαμβάνω, το οποίο θα έχει σημαντικό, μακροπρόθεσμο όφελος για την οικονομία μας. Δεν θα φανεί η επίπτωση σε μια χρονιά, αλλά αναπόφευκτα και σχετικά σύντομα η ανησυχία μας είναι ότι θα δημιουργήσει ή θα σπρώξει τα πράγματα προς τον εκτροχιασμό, εκτός αν τεθεί ένα λογικό πλαίσιο, όπως είναι αυτό που προτείνεται. Σε σχέση με την παγοποίηση να υπενθυμίσω ότι αυτή δεν έχει επιβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά με Νόμο που η Βουλή έχει ψηφίσει και η δυνατότητα αποπαγοποιήσεων εξαρτάται τελικά από την ίδια τη Βουλή.

Ερώτηση: Χθες είδαμε τον κ. Παπαδόπουλο να αποσύρει τη στήριξή του από τα κυβερνητικά νομοσχέδια, αυτό σας ανησυχεί;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που ο τόπος μας έχει ανάγκη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε προς όφελος των συμπολιτών μας, διορθώνοντας τα λάθη και τις υστερήσεις του παρελθόντος, είτε σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία, είτε σε σχέση με την οικονομία μας, είτε σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης και θέλουμε σε αυτήν την προσπάθεια να είναι συμμέτοχοι όλοι. Είναι πραγματικά αδιανόητο θετικές αλλαγές, που ο τόπος και οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη, να μπαίνουν σε ένα καθεστώς ομηρίας για την όποια πολιτική σκοπιμότητα, θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.