ΥΠΟΙΚ: Εισήγηση μου είναι, όλοι να υποβάλλουν αίτηση για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις (νόμος π., έκανε σήμερα

«Θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι οποιαδήποτε εξέταση ζητήματος της νομοθεσίας πρέπει να έρθει μετά το Εστία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής, η οποία συζητούσε πέντε προτάσεις νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η ξεκάθαρη εισήγηση της Κυβέρνησης είναι να μην σπεύσουμε τώρα να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο».

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου σε νέα έκτακτη συνεδρία της την ερχόμενη Πέμπτη.

Αναφέροντας ότι αναγνωρίζει πως το ενδιαφέρον της Βουλής είναι για την συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών που είναι πιεσμένοι και θεωρούν ότι κινδυνεύει η κατοικία τους, ο Υπουργός εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε περίοδο που ξεκινά η εφαρμογή ενός σημαντικού Σχεδίου που θα βοηθήσει τον κόσμο» και είναι επίσης δεδομένο, όπως τόνισε, «και για τις περιπτώσεις (δανειοληπτών) που παρά τη σημαντική ενίσχυση του Σχεδίου Εστία δεν θα είναι βιώσιμοι, είναι ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης να έρθει με Σχέδιο».

Ωστόσο, σημείωσε πως «τη νομοθεσία δεν πρέπει να την πειράξουμε πριν έχουμε εικόνα» για το Σχέδιο Εστία.

Σχετίζεται άμεσα και η όποια εξέταση του ενδεχομένου διαφοροποιήσεων στο νομοθετικό πλαίσιο με την εφαρμογή του Εστία, σημείωσε.

Σχετικά με αναφορές ότι γίνονται εκποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βασίζεται στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και σημείωσε πως «η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι δεν υπήρξαν» εκποιήσεις.

«Θεωρώ αδιανόητο τώρα που ξεκινά το Εστία να υπάρξουν (εκποιήσεις)» και «πρέπει να ανασταλεί η εξέταση του ζητήματος τροποποίησης της νομοθεσίας μέχρι να έχουμε εικόνα», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι όπως ανέφερε ήδη στον Σύνδεσμο των Δανειοληπτών δεν θα απέκλειε «κάποια πράγματα να πρέπει πράγματι να διορθωθούν, αλλά θα πρέπει να είμαστε», όπως τόνισε, «πάρα πολύ προσεκτικοί και όσον αφορά το πότε το επιχειρούμε και όσον αφορά τι επιχειρούμε».

«Εισήγηση μου είναι όλοι να πάνε να υποβάλλουν αίτηση», καθώς «αναστέλλονται όλα τα μέτρα και όλες οι ενέργειες», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Άλλος λόγος, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, που πρέπει να υποβληθεί η αίτηση σχετίζεται με την συζήτηση περί βιώσιμων και μη βιώσιμων δανειοληπτών.

«Δεν μπορεί να ετοιμαστεί σχέδιο εκ των προτέρων επειδή δεν είναι προσδιορισμένο εκ των προτέρων ποιος είναι βιώσιμος ή όχι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν είναι βιώσιμος ή όχι ένας δανειολήπτης μέσα από την διαδικασία του Εστία τούτο θα φανεί με την υποβολή και εξέταση της αίτησης και την υλοποίηση των σταδίων που το Σχέδιο Εστία προβλέπει».

Σημείωσε ότι το υπόλοιπο του δανειολήπτη επί του οποίου θα μετρηθεί το κριτήριο της βιωσιμότητας θα υπολογιστεί περίπτωση με περίπτωση όταν υποβληθεί η αίτηση, όταν γίνει η εκτίμηση της κατοικίας, όταν γίνει σύγκριση της αξίας της κατοικίας και του υπολοίπου του δανείου έναντι του αρχικού δανείου.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάρχουν όντως κάποιες πρόνοιες που δεν τις είχαμε ξαναδεί στα πλαίσια του διαλόγου που υπήρξε.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι άποψη της ΚΤ είναι «πως οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στην διαχείριση των υφιστάμενων ΜΕΔ όσο και στην χορήγηση νέων δανείων» με αποτέλεσμα «να πληγεί η οικονομία του τόπου και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Αναφορικά με πρωτοβουλίες που γίνονται στην ΕΕ, είπε ότι υπάρχουν διάφορα νομοθετικά πακέτα που έχουν ψηφιστεί και βρίσκονται στην διαδικασία εξέτασης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα οποία αφαιρούν τόσο την διαχείριση των υφιστάμενων ΜΕΔ αλλά επιπρόσθετα έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι η διοχέτευση προς την αγορά νέων δανείων θα γίνεται με σωστές διαδικασίες ούτως ώστε ο δανεισμός που θα χορηγείται θα είναι υγιής για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων ΜΕΔ».

Επιπλέον, ανέφερε ότι για οποιαδήποτε δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες στο ευρωσύστημα μετά τις 26 Απριλίου του 2019 τα οποία θα καταστούν ΜΕΔ, εντός δύο ετών εκείνα που είναι μη εξασφαλισμένα πρέπει να έχουν πρόβλεψη 100% και πρόσθεσε ότι αν η εξασφάλιση δεν κριθεί ότι είναι αποτελεσματικό μέσο ανάκτησης του χρέους από την τράπεζα δύναται το δάνειο να θεωρηθεί μη εξασφαλισμένο και εντός δύο ετών να γίνει πρόβλεψη 100%.

«Με τις προτεινόμενες πρόνοιες τα κίνητρα που δημιουργούνται για μια τράπεζα είναι είτε θα μειώσει την προσφορά δανείων προς την οικονομία είτε θα αυξήσει τα επιτόκια για να καλύψει τον κίνδυνο από τυχόν αθετήσεις ή πιθανές προβλέψεις».

Αναφορικά με τα υφιστάμενα ΜΕΔ, ο εκπρόσωπος της ΚΤ είπε ότι ο δείκτης ΜΕΔ είναι στο 30% την στιγμή που ο ίδιος δείκτης της Ευρωζώνης είναι στο 3% και συνέστησε προσοχή σε «οποιεσδήποτε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που μπορούν να δημιουργήσουν τα αντίθετα κίνητρα είτε μέσω της δημιουργία πρόσθετων απαιτήσεων είτε μέσω της αφαίρεσης από τις τράπεζες της δυνατότητας να πάρουν το λαβείν τους όσο το δυνατό πιο σύντομα – χωρίς να καταπατούνται τα νόμιμα δικαιώματα των συνεργάσιμων δανειοληπτών».