ΥΠΟΙΚ: Δεν πρόκειται να επιτρέψω τη στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου δημόσιου υπαλλήλου

Δεν πρόκειται να επιτρέψω τη στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου δημόσιου υπαλλήλου είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Ελεγκτή περί παρέμβασης στο έργο του, είπε «γιατί να μη μιλήσω εγώ για παρέμβαση στο δικό μου έργο; δυσκολεύομαι να κατανοήσω κάποια πράγματα. Είναι απλό το ζήτημα.

Φανταστείτε να ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, εγώ να επέλεγα ένα μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΚΟ ή όποιου άλλου κόμματος, δημόσιο υπάλληλο από τους πάρα πολλούς που μετέχουν σε συλλογικά όργανα και να τον στοχοποιούσα ξεκινώντας μια πειθαρχική διαδικασία, διαδικασία δίωξης του, αδιαφορώντας για το ότι πάρα πολλοί άλλοι μετείχαν διαχρονικά εδώ και χρόνια σε πολιτικά κόμματα και για το ότι η Βουλή έδωσε μια ρύθμιση για αυτό το ζήτημα».

Πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψω τη στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου δημόσιου υπαλλήλου. Αν θα περάσουμε σε διαδικασία και να διώξουμε δημόσιους υπαλλήλους που μετείχαν και μετέχουν σε πολιτικό κόμμα θα γίνει για όλους».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής «επέλεξε ένα συγκεκριμένο στέλεχος», ενώ «είναι καλά γνωστό, είναι δημοσιευμένο είναι σε δημόσια πρόσβαση η συμμετοχή στελεχών πολύ μεγαλύτερου αριθμού από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Μακριά από επιλεκτική ευαισθησία γύρω από αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι ως Υπουργείο Οικονομικών να συνεργαστούμε και με τη Βουλή, αν πρέπει να διευκρινιστεί η νομοθεσία, ώστε με σωστό τρόπο να ρυθμίζεται η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στα κοινά και στα πολιτικά κόμματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή είπε ότι «με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς υπονομεύεται η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα ενός σημαντικού θεσμού όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που εν γνώσει των Αρχών διαχρονικά συμμετείχε ή συμμετέχει σε συλλογικά όργανα κομμάτων.

«Αν θα κινηθεί η διαδικασία (κατά συγκεκριμένου προσώπου) να είστε έτοιμοι και να είναι και η κοινωνία έτοιμη, ουσιαστικά για μια διαδικασία εντοπισμού των πολιτικών φρονημάτων και της πολιτικής συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να πάμε πίσω αν θα εφαρμόσουμε με αυστηρότητα το γράμμα του νόμου, αυτό θα πρέπει να γίνει για όλους, υπήρχαν και υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, κυβερνητικοί γιατροί, υπήρχαν δημοσιογράφοι στο κρατικό ίδρυμα, υπάρχουν παντού δημόσιοι υπάλληλοι που μετείχαν σε πολιτικά κόμματα. Το λέω ξανά αν θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα η νομοθεσία ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ανέφερε ότι «έχω ξεκινήσει να λαμβάνω πληροφόρηση, έχω λάβει κατάλογο από πολίτη επαρχιακής επιτροπής του ΔΗΚΟ με κιτρινισμένα τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει άρνηση αναφοράς με τρόπο συγκεκριμένο σε ονόματα. Αν είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε διαδικασίες θα κινήσουμε για όλους με τρόπο συγκεκριμένο και ονομαστικό», είπε.

Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν είναι αυτή η επιθυμία μου», προσθέτοντας ότι «θεωρώ πως θα ήταν σφάλμα, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Πολιτεία και οι Αρχές του κράτους γνώριζαν και διαχρονικά ανέχονταν τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στα κοινά και μάλιστα έχει εν τω μεταξύ υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα θεωρούσα λάθος μια τέτοια ενέργεια, ένα κυνήγι μαγισσών. Αλλά ξεκαθαρίζω ξανά ότι σε κάθε περίπτωση στοχοποίηση ενός ανθρώπου δεν θα γίνει ανεκτή».

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι «χθες ολοκληρώθηκε διοικητική έρευνα (για όλα τα ζητήματα για τα οποία υπήρξε καταγγελία), την οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησα. Χθες τέθηκε ενώπιον του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και ενώπιον μου και στη βάση αυτής της διοικητικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε όπως ακριβώς ήταν η υποχρέωσή μας, και οι αποφάσεις θα ληφθούν και η σχετική ενημέρωση θα δοθεί γραπτώς».