Υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου και Ευρωπαικής τράπεζας επενδύσεων

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε σήμερα δύο καινοτόμα προγράμματα στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 150 εκ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου ύψους 50 εκ. ευρώ και το δεύτερο αφορά τη χορήγηση ενός πρώτου δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Τις συμβάσεις υπέγραψε σήμερα σε ειδική εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Mihai Tanasescu.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Γεωργιάδης χαιρέτισε αρχικά εκ μέρους της Κυβέρνησης, τη συμφωνία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου στην οποία συμμετέχουν η CITI, η Commerzbank και η Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυτή αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα στις εμπορικές συναλλαγές. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα όπως και άλλες κυπριακές τράπεζες ολοκληρώσουν σύντομα τις διαβουλεύσεις τους με την ΕΤΕπ ώστε να αξιοποιηθεί ολόκληρο το ποσό των 150 εκ. που έχει εγκριθεί.

Σε σχέση με τη συμφωνία δανείου ύψους 100 εκ. ευρώ για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ο κ. Γεωργιάδης την χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική γιατί εξασφαλίζει πολύτιμους χρηματοδοτικούς πόρους σε μια δύσκολη περίοδο.

«Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας είναι ένας καινοτόμος και εξειδικευμένος μηχανισμός, ο οποίος αφενός μεν θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε ευνοϊκή χρηματοδότηση, αφετέρου δε εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία και προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας των ΜΜΕ», είπε, εκφράζοντας την πίστη ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Από την πλευρά του, ο κ. Tanasescu στην ομιλία του στην εκδήλωση εξέφρασε την ιδιαίτερη ευχαρίστησή του για την υπογραφή των συμβάσεων που αφορούν δύο σημαντικά νέα μέσα στήριξης των εγχώριων ΜΜΕ.

Ανέφερε πως οι χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής έχουν κοινό τους στοιχείο μια επείγουσα ανάγκη για μεγάλο όγκο επενδύσεων, αλλιώς, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη.

Ο κ. Tanasescu σημείωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, η ΕΤΕπ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων, όπως τους εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος χρειάζεται χρηματοδότηση των εξωτερικού της εμπορίου, προκειμένου να επιδιώξει μια οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Παράλληλα, το ταμείο επιχειρηματικότητας θα προσφέρει πρόσθετη στήριξη στις ΜΜΕ στην Κύπρο, καθώς η βαθιά ύφεση στη χώρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιορίζει πολύ σημαντικά τη διαθεσιμότητα μεσομακροπρόθεσμων πιστώσεων για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, προσθέτοντας πως το κόστος δανεισμού είναι για τις ΜΜΕ πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ. «Η χρηματοδότηση που προσφέρει η ΕΤΕπ επιδιώκει να καλύψει αυτές τις αδυναμίες της αγοράς με ευέλικτο τρόπο», είπε, τονίζοντας πως η παρουσία της ΕΤΕπ στην Κύπρο σήμερα υπογραμμίζει «τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Κύπρο και την εμπιστοσύνη μας προς τη χώρα».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε πως την τελευταία πενταετία, η Τράπεζα έχει χορηγήσει στην Κύπρο δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ για τους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και δεσμεύτηκε ότι η ΕΤΕπ θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στους τομείς αυτούς, προσαρμόζοντας την χρηματοδοτική της δραστηριότητα όπου χρειάζεται ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της Κύπρου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Χάρης Πουαγκαρέ, στο σύντομο χαιρετισμό είπε πως η συμφωνία για ενίσχυση της χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πελατών της Τράπεζας Κύπρου, με το εξωτερικό. «Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ συνεργάζεται στον τομέα της χρηματοδότησης του εμπορίου με μια τράπεζα στο νησί μας και στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και επέκτασης της και σε άλλα προγράμματα», είπε, και εξήγησε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις μέχρι το ποσό των 50 εκ. ευρώ προς ανταποκρίτριες τράπεζες του εξωτερικού, στηρίζοντας την Τράπεζα Κύπρου στην παροχή πιστώσεων και εγγυήσεων προς τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου έχει ως σκοπό να στηρίξει τις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς μέσω του προγράμματος, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις σε ξένες τράπεζες που χορηγούν χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών σε κυπριακές μικρομεσαίες και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μετριάζοντας τους κινδύνους που ενέχει η εμπορική χρηματοδότηση, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των εμπορικών ροών με την Κύπρο και θα ευνοήσει μια ανάκαμψη στηριζόμενη στις εξαγωγές με βασικό κινητήριο μοχλό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τις χρηματοδοτικές συμβάσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου υπέγραψαν ο κ. Πουαγκαρέ, της Τράπεζας Κύπρου, ο Αιμίλιος Κυριακού, Managing Director της Citi, και ο Frank Mayer, Managing Director, Commerzbank AG.

Οσον αφορά στη χορήγηση του δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που παρέχει η ΕΤΕπ για να συστήσει ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό στο πλαίσιο του οποίου το Δημόσιο και εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο θα χορηγούν δάνεια σε κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε βάση επιμερισμού των κινδύνων. Το καινοτόμο αυτό προϊόν, το οποίο αναπτύχθηκε από την ΕΤΕπ σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, θα καλύψει ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επενδύσεις και σε κεφάλαιο κίνησης.

H τρέχουσα διαχείριση του ταμείου αναμένεται να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ), τον χρηματοδοτικό βραχίονα του Ομίλου ΕΤΕπ που ειδικεύεται στα προϊόντα χρηματοδότησης ΜΜΕ με ανάληψη κινδύνων. Το ΕΤΑΕ διαθέτει σημαντική πανευρωπαϊκή εμπειρία στη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις. Το ΕΤΑΕ έχει επίσης μεγάλη εμπειρία όσον αφορά την αγορά της Κύπρου, την οποία έχει αποκτήσει μέσα από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας JEREMIE και από δραστηριότητες στο πλαίσιο του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress.