ΥΠΕΣ: Στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία

ΥΠΕΣ: Στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή για κατά χάρη στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία που έπληξε την επαρχία Λευκωσίας στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Σκοπός είναι η άμεση στήριξη των πολιτών που πλήγηκαν από τη θεομηνία και η παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να επανέλθει η ζωή τους στην καθημερινότητα, σε ανθρώπινες και φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διαλαμβάνει εφάπαξ βοήθειας ύψους €2.000 στους ιδιοκτήτες των κατοικιών που κατέστησαν ακατάλληλες για διαβίωση, που ήδη εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την επί τόπου επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές και η οποία καταβάλλεται άμεσα. Πρόσθετα η απόφαση προνοεί την πλήρη αποζημίωση όσων οι ζημιές ανέρχονται σε ποσό μικρότερο των €3.000, ενώ για όσους οι ζημιές είναι μεγαλύτερες των €3.000 θα τους καταβληθεί κατά χάρη ποσό ύψους €2.000 και πρόσθετη επιδότηση της τάξης του 35% επί του συνόλου των ζημιών που έχουν υποστεί.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που οι πληγέντες υφίστανται, τόσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, έχουν ήδη ολοκληρώσει τις καταγραφές και τις εκτιμήσεις των ζημιών. Αρχίζει εντός των προσεχών ημερών η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, ώστε να συνδράμουμε στην προσπάθεια για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και επαναφοράς της ζωής στην ομαλότητα.

Η συνολική δαπάνη στήριξης των πληγέντων αναμένεται να ανέλθει στις €550.000 και θα καλυφθεί από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.