ΥΠΕΣ: Προετοιμασία και έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι μια ιδιόμορφη περίοδος λόγω της πολυομβρίας. Η πολυομβρία είναι κάτι θετικό, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους, τους οποίους επισημάναμε όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών.

Είναι για αυτό που πολύ πιο σύντομα φέτος είχαμε αρχίσει και τις λειτουργικές συσκέψεις και τις συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ούτως ώστε να είμαστε όσο καλύτερα πιο προετοιμασμένοι ενόψει μιας δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου.

Δηλώσαμε σήμερα τον βαθμό ετοιμότητας μας. Όντως έχει γίνει μια μεγάλη προετοιμασία και με έκτακτα μέτρα όσον αφορά, παραδείγματος χάρη, τους καθαρισμούς, Έχουν αυξηθεί τα κονδύλια, πριν κάποιες βδομάδες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο κάποια κεφάλαια για το άνοιγμα αγροτικών δρόμων κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Έχει αρχίσει μια πολύ πιο εντατική εκστρατεία ενημέρωσης και του κόσμου, η οποία αρχίζει τον Ιούνιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, το προσωπικό είναι έτοιμο – περίπου 1900 άτομα ασχολούνται με την κατάσβεση πυρκαγιών – οι εθελοντές έχουν δηλώσει την ετοιμότητα τους, υπάρχουν τα πτητικά μέσα και τα οχήματα. Κάποια μικροπροβλήματα που επισημάνθηκαν από τις Υπηρεσίες τα εξετάζουμε, έτσι ώστε να διορθωθούν.

Από πλευράς συντονισμού για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί πρωτόκολλα και μνημόνια συναντίληψης που αφορούν καθορισμένες αρμοδιότητες του καθενός, από τον αρχηγό, από τον συντονιστή μιας επιχείρησης μέχρι τον κοινοτάρχη ή τον υπάλληλο της Πολιτικής Άμυνας ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο γενικός συντονιστής είτε είναι το Τμήμα Δασών είτε η Πυροσβεστική, ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία όπου εκδηλώνεται μια πυρκαγιά. Και αυτός ο γενικός συντονιστής, είτε είναι ο διευθυντής του Τμήματος Δασών με τον Υπουργό του είτε είναι η Πυροσβεστική, έχει σαφή αρμοδιότητα και ευθύνη να δίνει εντολές σε όλους όσοι εμπλέκονται στην πυρόσβεση ή στην όποια προσπάθεια γίνει για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Υπάρχει απόλυτος συντονισμός με τις κοινότητες, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις και σε περιφερειακό επίπεδο από τους Έπαρχους ή και από τις ίδιες τις κοινότητες, έχουν δοθεί πόροι για τον καθαρισμό και των οικοπέδων και των περιοχών γύρω από τις κοινότητες. Υπάρχουν κάποια προβλήματα, διότι είναι δύσκολο να βρεις και εργολάβους. Γίνεται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια και στις πόλεις, αλλά προχωρούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Ερωτηθείς για τα πτητικά μέσα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι σε εγρήγορση τα πτητικά μέσα και έχουν δοθεί οδηγίες για να διερευνηθεί θέμα επέκτασης της μίσθωσης τους από το Τμήμα Δασών, ώστε για σκοπούς ασφάλειας να έρθουν ακόμα δύο πτητικά μέσα. Αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσει το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Δασών».