Οι Δήμαρχοι κάνουν ότι τους «κόψει» ο νους, εγκλωβίζοντας Δήμους και ΔΣ

Παρεμβαίνουν καθηκόντως ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Λογίστρια στους Δήμους Έγκωμης, Στροβόλου και Λεμεσού λόγω κατάργησης των διαδικασιών που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις

«Οι Δήμαρχοι κάνουν ότι τους κόψει ο νους, εγκλωβίζοντας τους Δήμους και τα Δημοτικά Συμβούλια»

Οι Δήμοι ως οργανισμοί δημοσίου δικαίου διέπονται από τις διαδικασίες της σύναψης δημοσίων συμβάσεων μέσω διαγωνισμών που έχουν υποχρέωση να προκηρύσσουν με διαφάνεια, οι οποίες διαδικασίες και όροι εγκρίνονται προηγουμένως από την αρμόδια Αρχή που είναι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Προς το τέλος του 2018 οι Δήμαρχοι των Δήμων Έγκωμης, Στροβόλου και Λεμεσού παρανόμησαν και μάλιστα διαφήμισαν τη δράση τους με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πως γίνεται τέτοιοι οργανισμοί όπως οι τρεις συγκεκριμένοι Δήμοι να μεροληπτούν, να κάνουν διάκριση εις γνώση τους με το να αποδέχονται δωρεάν καλάθους για σκουπίδια και απορρίμματα σκύλων έχοντας αναγραφόμενο το λογότυπο και το όνομα από μια ιδιωτική εταιρεία με οικονομικά συμφέροντα, επικαλούμενη τα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν λέμε η εταιρεία μάρκετινγκ κάνει, πωλήσεις θέλει και καλά έκανε αφού βρήκε θύματα τους Δήμους!

Πως γίνεται οι συγκεκριμένοι Δήμοι να λειτουργούν τόσο άδικα εις βάρος άλλων ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια των Δήμων τους, οι οποίες καταβάλουν τέλη και φορολογίες;

Θα μπορούσε να ήταν νόμιμοι, αν οι συγκεκριμένοι Δήμοι πραγματοποιούσαν διαδικασία πλειοδοτικών προσφορών με ανοιχτό διαγωνισμό που να απευθύνεται προς όλους του οποιουδήποτε τομέα για να δοθεί ίση ευκαιρία προς όλους.

 

Μάλιστα οι Δήμοι θα είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν χρήματα με ένα τέτοιο πλειοδοτικό διαγωνισμό και όχι να ευνοούν εις γνώση τους συγκεκριμένη εταιρεία που παραπέμπει δυστυχώς σε άλλες ενδεχομένως καταστάσεις και σκοπιμότητες.

Για να αντιληφθούμε τη διάσταση της κατάστασης ανεξάρτητα μεγέθους της εμπορικής δραστηριότητας, αν για παράδειγμα πάει μια ιδιωτική εταιρεία συλλογής σκυβάλων και απευθυνθεί στους Δήμους για δωρεάν περισυλλογή διανέμοντας στην επικράτεια των Δήμων διαφημιστικό της φυλλάδιο για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει, οι Δήμοι θα δώσουν την έγκριση τους με απευθείας ανάθεση ή έχουν την υποχρέωση της προκήρυξης διαδικασίας προσφορών;

Ο Δήμος Λεμεσού όμως έχει ένα επιπλέον σοβαρό βαρίδιο, στο ότι ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία που κέρδισε την προσφορά αναδιαμόρφωσης και διαχείρισης της δημοτικής αγοράς στην πλατεία Σαριπόλου, ανακαίνισε και αναδιαμόρφωσε με δικά της έξοδα τον κυκλικό κόμβο των Δικαστηρίων στην καρδιά της πόλης.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχαν έντονα παραπόνα στον Γενικό Ελεγκτή από ανταγωνιστές της εταιρείας για ξεκάθαρη μεροληψία εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού.

Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη και παράξενη επιχειρηματικά προερχόμενη στην ουσία ως χώρα από μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Βελτιωνόμαστε ως λαός στα θέματα διαφάνειας, ενημέρωσης, δικαιωμάτων και διαδικασιών.

Κάποια πράγματα όμως έχουν τα όρια τόσο των πολιτών όσο και των οργανωμένων συνόλων, όταν είναι τόσο προκλητικά και άδικα.

Οι πληροφορίες της Λαιμητόμος.com, αναφέρουν ότι έχουν όλα τα σχετικά μπροστά τους τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και η Γενική Λογίστρια και θα παρέμβουν αυτεπάγγελτα, αυστηρά και παραδειγματικά προβαίνοντας σε ολοκληρωμένη διερεύνηση των τριών περιπτώσεων που έλαβαν γνώση.

Παράλληλα θα εκδώσουν σχετική εγκύκλιο διότι προφανώς ο κάθε Δήμος λειτουργεί ανεξάρτητα ή αδιαφορώντας από τις υποχρεώσεις που τον διέπουν ως ζωντανό οργανισμό σε ένα κράτος δικαίου που οφείλουμε όλοι να εφαρμόζουμε τους νόμους και τους κανονισμούς, αλλά και να σεβόμαστε τους θεσμούς.

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μάντη