ΥΠΕΣ: Νέα διαδικασία εξακρίβωσης ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύσκεψη με θέμα την επίσπευση της διαδικασίας για την εξακρίβωση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που φθάνουν στην Κύπρο.

Της σύσκεψης προήδρευε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και σε αυτή συμμετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Στέλλα Κυριακίδου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Hope For Children και εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τον τελευταίο καιρό πολλοί αιτητές πολιτικού ασύλου κατά την εισδοχή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, με αποτέλεσμα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακρίβωσης της ηλικίας τους, να φιλοξενούνται στις ειδικές στέγες και δομές του κράτους για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Το φαινόμενο αυτό, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της ομαλής λειτουργίας των εν λόγω δομών, κυρίως σε θέματα ασφάλειας των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται εκεί και που η Κύπρος οφείλει και θέλει να προστατεύσει ενόσω διατρέχουν κίνδυνο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 210 ανήλικοι φιλοξενούνται σήμερα στις ειδικές στέγες που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και βρίσκονται υπό τη φροντίδα του κράτους, λειτουργώντας στη βάση διεθνών συμβάσεων. Το 2017 καταγράφηκαν 176 νέες αιτήσεις ατόμων που ισχυρίζονταν ότι ήταν ανήλικοι, από τις οποίες οι 105 παραπέμφθηκαν για προσδιορισμό ηλικίας. Όπως διεφάνη, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, οι 59 ήταν ενήλικες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56%.

Ως εκ τούτου, έχει συμφωνηθεί η εισαγωγή νέας διαδικασίας, ταχείας εξέτασης της ηλικίας των κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτων ανηλίκων με στόχο την μείωση του εν λόγω φαινομένου και την καλύτερη προστασία των εξακριβωμένων ασυνόδευτων παιδιών.