ΥΠΕΣ: Εισήγηση για μεταστέγαση Υπουργείων και Υπηρεσιών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για μεταστέγαση Υπουργείων και Υπηρεσιών με στόχο τη δημιουργία κέντρου Υπηρεσιών της πόλης, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νουρής είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την επέκταση της διάρκειας του διατάγματος για την εφαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων για τη νομιμοποίηση μικρών αυθαίρετων κατασκευών ή και νέων κατασκευών.

Το συγκεκριμένο διάταγμα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Έγινε μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, είχαν υποβληθεί 2174 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1454 αιτήσεις και αυτό κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την άρση προβλημάτων που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Ως εκ τούτου, με εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει το διάταγμα, με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2021 και όχι τυχαία, διότι είναι ημερομηνία που αναμένουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί τα τοπικά σχέδια και κρίναμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω επέκταση του διατάγματος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σήμερα μια άλλη εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε ολοκληρωμένη εισήγηση που αφορά τη μεταστέγαση συγκεκριμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου με πρώτο το Τμήμα Αρχείου και Μετανάστευσης. ‘Έτσι θα ελευθερώσουμε τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα με την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μπροστά από το κτήριο που σήμερα στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει ένας μεγάλος χώρος που έχει ήδη παραχωρηθεί στο Υπουργείου, 6500 τετραγωνικών μέτρων. Υποβάλαμε συγκεκριμένη πρόταση στηριζόμενοι στις πρόνοιες της νομοθεσίας και του τοπικού σχεδίου για την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων, όπου θα στεγαστούν πέραν από το Υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον άλλα δύο Υπουργεία.

Με αυτή την απόφαση, που θεωρώ ιστορική, δημιουργείται ένας άξονας δραστηριότητας στην πρωτεύουσα, ξεκινώντας από το Προεδρικό Μέγαρο και απέναντι το Υπουργείο Εξωτερικών, προχωρώντας προς τη λεωφόρο Σεβέρη, βόρεια να έχεις το Υπουργείο Εσωτερικών και δύο άλλα Υπουργεία, ήδη το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελεγκτική Υπηρεσία, το νέο κτήριο της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό που ο νομοθέτης ορίζει στο τοπικό σχέδιο: το κέντρο Υπηρεσιών της πόλης στον συγκεκριμένο άξονα.

Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, θα προχωρήσουμε σύμφωνα με την εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου με τις διαδικασίες προκήρυξης ενός διαγωνισμού και ό,τι χρειάζεται να γίνει ώστε να καταστεί υλοποιήσιμη το συντομότερο δυνατόν η συγκεκριμένη απόφαση.

Ο συνολικός χώρος στέγασης ανέρχεται σε 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα θα πλαισιώνεται από δύο μεγάλους υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 450 θέσεων.

Πέραν τούτου είναι αυτή η συνάθροιση Υπηρεσιών σε ένα συγκεκριμένο χώρο που θεωρούμε ότι βελτιώνει το κυκλοφοριακό, διότι μειώνει τις μετακινήσεις των ενδιαφερομένων στις διάφορες Υπηρεσίες του κράτους.

Σήμερα υπάρχει ένας τέτοιος κατακερματισμός των διαφόρων Υπουργείων και Υπηρεσιών όπου ο κάθε πολίτης και μάλιστα ελλείψει καλών δημοσίων συγκοινωνιών υποχρεώνεται να διακινείται στην πόλη από την ανατολή στη δύση και από τον βορρά στον νότο για να εξυπηρετηθεί κάτι το οποίο θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση θα απαμβλύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εικονικών γάμων στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε ήδη τροχοδρομήσει τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος αυτού. Έχω ήδη ενημερώσει αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα  για την πρόθεση μιας ολιστικής αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού προβλήματος και του προβλήματος των εικονικών γάμων.

Η στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ συγκεκριμένη, έχει να κάνει πάνω από όλα με τος τροποποιήσεις των απαραίτητων δύο νομοθεσιών, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε εκείνους τους φραγμούς και τις ασφαλιστικές δικλείδες για να τερματιστεί αυτό το φαινόμενο. Λυπάμαι να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει θέμα εικονικών γάμων στην Κύπρο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πατάξουμε.

Η τροποποίηση των νομοθεσιών έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί και θέλω να ελπίζω ότι ην ερχόμενη βδομάδα θα μπορέσω να τις προωθήσω με συγκεκριμένη διαδικασία στη Βουλή».

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι μέτρα άσκησης ελέγχου και εφαρμογής στα σημεία και στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις.

Σήμερα είναι οι τοπικές Αρχές, οι δήμοι που έχουν τη δικαιοδοσία να τελούν πολιτικούς γάμους. Πρέπει λοιπόν τα πιστοποιητικά των αιτητών που υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές στις οποίες αιτούνται τη διενέργεια ενός πολιτικού γάμου, πρώτον, να ελέγχονται ότι είναι νόμιμα, δεύτερο, να ελέγχεται η γνησιότητα και τρίτο, να ελέγχεται στην ολότητα του εάν αυτή η πράξη πολιτικού γάμου είναι καθόλα νομότυπη και όχι απλά γιατί κάποιος περιστασιακά επιλέγει να τελέσει ένα πολιτικό γάμου, για να μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Θεωρώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει με ταχύτητα μια τροποποίηση στις συγκεκριμένες νομοθεσίες τόσο στον περί γάμου νόμο όσο και στον περί συμβίωσης νόμο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε, δηλαδή να περιορίσουμε τον αριθμό των εικονικών γάμων».