ΥΠΕΣ: Διπλή εξωτερική περίφραξη και ενίσχυση της φρούρησης στο Πουρνάρα

ΥΠΕΣ: Διπλή εξωτερική περίφραξη και ενίσχυση της φρούρησης στο Πουρνάρα

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, απάντηση  σε δημοσιεύματα αναφορικά με τα μεταδοτικά νοσήματα στο ΚΕΠΥ Πουρνάρα

Αναφορικά με το θέμα που απασχόλησε χτες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό και τα όσα ακούστηκαν για την ύπαρξη μεταδιδόμενων ασθενειών μεταξύ των μεταναστών στο Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) ‘Πουρνάρα’, διευκρινίζεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου με την είσοδο τους στο Κέντρο προβαίνει, για όλους ανεξαίρετα τους μετανάστες, στις αναγκαίες και επιβαλλόμενες βάσει των πρωτοκόλλων διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και θεραπείες εκεί και όπου κριθεί αναγκαίο, πριν τους επιτραπεί η έξοδος από το Κέντρο.

Μάλιστα μόλις πρόσφατα η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε στην αναβάθμιση του ιατρικού κέντρου στο ΚΕΠΥ Πουρνάρα και στη στελέχωση του με 3 ιατρούς και 6 νοσηλευτές καθώς επίσης και με τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να υπάρξει βελτιστοποίηση της διαχείρισης των διαφόρων περιστατικών.

Πρόσθετα για να περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης και ανεξέλεγκτης εξόδου από το Κέντρο, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί στην τοποθέτηση διπλής εξωτερικής περίφραξης ενώ έχει ενισχυθεί και η φρούρηση τόσο με αστυνομική παρουσία όσο και με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

Δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Αντίθετα επαναλαμβάνουμε ότι εάν δεν γίνει κατορθωτός ο άμεσος και δραστικός περιορισμός των ροών από την πράσινη γραμμή τα προβλήματα θα αυξηθούν. Ούτε η δημιουργία νέων χώρων αποτελεί λύση ούτε πολύ περισσότερο η παθητική ανοχή. Επιβάλλεται να μειώσουμε τις ροές ιδιαίτερα από την υποσαχάρια Αφρική αλλά και να αυξηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιστροφές. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα μέτρα που λαμβάνονται.

Στην προσπάθεια μας αυτή ζητούμε τη στήριξη των πολιτών. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η συνεχιζόμενη υβριδική απειλή της Τουρκίας με την καθημερινή προώθηση εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών από την πράσινη γραμμή είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί συλλογικότητα για την αντιμετώπιση της.