ΥΠΕΣ: Απόλυτη συνεργασία με Γ.Ελεγκτή, Αστυνομία και Εισαγγελία για τ/κ περιουσίες

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με θέμα: «Η εν γένει διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου», μετά από το πέρας της συνεδρίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Όσον αφορά στις καταγγελίες ή τις όποιες παρατυπίες, υπάρχει απόλυτη συνεργασία και με τον Γενικό Ελεγκτή, και με την Αστυνομία, και με τη Γενική Εισαγγελία. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι εύκολο να διεξάγονται ατέρμονες, αποσπασματικές συζητήσεις επί όλων των θεμάτων, συζητήσεις επί των Εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή που είναι δημοσιοποιημένες. Αυτή η μη δομική συζήτηση βολεύει τους πάντες.

Εμείς θέτουμε και αγγίζουμε για πρώτη φορά το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο αλλά και θέματα πολιτικής που διέπουν τη διαχείριση αυτού του τεράστιας αξίας πλούτου, που είναι οι Τ/Κ περιουσίες. Έχουμε θέσει θέματα πολιτικής, έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής αυτής της πολιτικής επ’ ωφελεία του προσφυγικού κόσμου αλλά και για αποκατάσταση της διαφάνειας και της ισονομίας. Και θα περιμένουμε σαφείς και συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τα κόμματα και από την Βουλή, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, για το οποίο χρειάζεται εθνική συνεννόηση.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Στις επόμενες μέρες θα θέσουμε και άλλα ερωτήματα που αφορούν στην πολιτική που διέπει τη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών 43 χρόνια μετά. Και έφθασε η ώρα, με συνεννόηση και χωρίς αποσπασματικές ή ατέρμονες συζητήσεις, να δούμε το θέμα σφαιρικά και θα αναμένουμε και από τη Βουλή».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, ο κ. Υπουργός είπε: «Εννέα από αυτές τις προτάσεις τις έχω καταθέσει δημοσίως, με πάσα διαφάνεια, μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσα πριν από λίγες μέρες. Είναι εκεί και αφορούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα δίδονται οι Τ/Κ περιουσίες. Αφορούν, μεταξύ άλλων, θέματα διαφάνειας και δημοσιοποίησης των καταλόγων των χρηστών αλλά και της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των κενών ή διαθέσιμων περιουσιών, θέματα έρευνας για χαρτογράφηση/μηχανογράφηση του όλου εγχειρήματος κ.ά. Για όλα αυτά, θα χρειαστούν και εμπειρογνώμονες για να τεθούν και σαφή χρονοδιαγράμματα, για να τεθούν σαφή σχέδια δράσης.

Πιστεύω ότι για πρώτη φορά επαναχαράσσουμε το πλαίσιο της πολιτικής, αλλά με σαφή, επιστημονικό τρόπο. Και γι’ αυτό και αναμένω και τις τοποθετήσεις της Βουλής».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Πετρίδης είπε: «Έχω προτείνει στη Βουλή να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή αλλά και στη Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων για τις Τ/Κ περιουσίες, η οποία [συζήτηση] δεν θα διαρκέσει πέραν των δύο μηνών, ούτως ώστε να συμφωνήσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής, ώστε να δώσουμε τους όρους εντολής σε εμπειρογνώμονα για συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για τη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών.

Εάν όλα κυλήσουν με αυτό το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα μπορούμε, πιστεύω, να βγούμε σε προσφορές, για να τροχοδρομηθεί εντός του 2018 μια αλλαγή πολιτικής».

Απαντώντας σε άλλη συναφή ερώτηση ως προς το κατά πόσον αυτή η μελέτη θα αφορά κυρίως τη μη διαθέσιμη Τ/Κ περιουσία και εάν θα αφορά και στις υφιστάμενες μισθώσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και ενδεχομένως με τη λήξη κάποιων μισθώσεων. «Αυτά θα τα δούμε στην πορεία», τόνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και με τον Γενικό Εισαγγελέα σε αυτό το θέμα, ο κ. Πετρίδης είπε: «Στις 29 Αυγούστου 2017 είχα καλέσει τον Δήμαρχο Πάφου στο Γραφείο μου. Στις 31 Αυγούστου 2017, κλιμάκιο του ΤΑΕ επισκέφθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή και τον Αν. Διευθυντή Τ/Κ περιουσιών και είδαν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Και η συνεργασία μας, η συνδρομή μας είναι απόλυτη και δεδομένη».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για απαλλοτριώσεις που έγιναν στην κατεχόμενη περιοχή Δερύνειας για σκοπούς διάνοιξης του οδοφράγματος εκεί και ότι καλούνται οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες να κάνουν ένσταση εάν το επιθυμούν, ο κ. Υπουργός είπε: «Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Όλα έγιναν νομότυπα. Δεν έχω κάτι να πω δημόσια. Ανοίγει ένα οδόφραγμα. Για μικρή διαπλάτυνση του δρόμου έγιναν κάποιες απαλλοτριώσεις, βάσει της πραγματικής εκτίμησης που ισχύει στις ελεύθερες περιοχές για τις αξίες αυτών των τεμαχίων. Και έγινε η απαλλοτρίωση με τον πλέον νόμιμο τρόπο, όπως γίνεται κάθε φορά, επειδή θα γίνει κάτι κοινωφελές, αυτό το οδόφραγμα».