ΥΠΕΞ: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα όσα λέγονται για την ΑΟΖ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι το  ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να δούμε πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

Ερωτηθείς για τις επαφές του στην Αθήνα, είπε ότι «θεωρώ ότι ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη, πέραν της συμβολικής σημασίας, και ιδιαίτερα ουσιαστική, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά γενικότερα και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό όσον αφορά το Κυπριακό ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν θεωρούμε, και θέλω να το καταστήσω ακόμα μια φορά ξεκάθαρο, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού.

Είναι για αυτό τον λόγο που πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, και εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, αν θα οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Από κει και πέρα έγινε συζήτηση σε σχέση με το χρονικό ορόσημο που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μαρτίου, γίνονται ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, και προς διάφορες κατευθύνσεις, τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και από εμάς, έτσι ώστε να δούμε πώς εξυπηρετούνται καλύτερα οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να δημιουργείται από τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ ένα σκηνικό πολέμου στην κυπριακή ΑΟΖ, και ερωτηθείς ποια είναι η πραγματική εικόνα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «με όλο τον σεβασμό προς το έργο που έχετε να επιτελέσετε, θα ζητήσω από όλους δημόσια, και αυτή είναι μια παράκληση από μέρους της Κυβέρνησης, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι από κυπριακά ΜΜΕ – το επαναλαμβάνω – και που δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση στην κατάσταση πραγμάτων.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί – και αυτή μου η αναφορά δεν αφορά τα κυπριακά ΜΜΕ – να σεβόμαστε και τον κόσμο που μας παρακολουθεί, που μας ακούει, που μέσω των ΜΜΕ ενημερώνετε για τις εξελίξεις.

Δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να δημιουργηθεί σκηνικό, το οποίο από τη μια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και από την άλλη, ενδεχομένως, να επιχειρεί να δημιουργήσει κάποια δεδομένα, να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες. Πάνω από όλα σοβαρότητα και στο θέμα της ενημέρωσης και στο θέμα της αντίδρασης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες φέρουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να προσανατολίζεται στο να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για να ανιχνεύσει τις προθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να σταλεί ένας απεσταλμένος από τον ΓΓ στην Κύπρο, ένας απεσταλμένος – και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στην ΕΕ – για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι με το σκηνικό ως έχει αυτή τη στιγμή δεν στέλνονται μηνύματα θετικά για επανέναρξη των συνομιλιών. Παρόλα αυτά εμείς δεν επαναπαυόμαστε από το γεγονός ότι φαίνεται όλοι να αντιλαμβάνονται ότι στην Τουρκία οφείλεται η μη επανέναρξη των συνομιλιών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να δούμε πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

Και αυτή μας τη θέση, η οποία εκτιμάται σε διεθνές επίπεδο και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, την έχουμε διαβιβάσει κατ’ επανάληψη στον ΓΓ».

Σε ερώτηση αν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί απάντησε στην πρόσκληση για δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνει μια τέτοιου είδους συνάντηση, αλλά η αντίδραση είναι ότι δεν είναι της παρούσης. Άρα, εναπόκειται στον κ. Ακκιντζί κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι».