Τουρκία: Θα υπάρξουν συνέπειες εάν παραβιαστούν τα “κυριαρχικά μας” δικαιώματα

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι εάν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι “στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς, μία τάξη όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου”. “Είναι βασική μας αρχή ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της ‘βόρειας’ και της ‘νότιας Κύπρου’. Όμως αυτή την αρχή η Ε/κ πλευρά την παραβιάζει συχνά. Λένε ότι είναι δική μας ΑΟΖ. Εμείς άλλωστε δεν έχουμε πρόβλημα με την ΑΟΖ που ανήκει σε αυτούς. Υπάρχουν σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο κινηθήκαμε. Κινηθήκαμε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και άλλους τρόπους. Και από και πέραν αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο πλοίο της Exxon Mobil ανέφερε ότι “για την άφιξή του εκεί γνωρίζουμε ότι εξελίχθηκε μια διαδικασία αλλά ο 6ος Στόλος (εννοεί πολεμικό ναυτικό ΗΠΑ) δεν έχει πάει εκεί, δεν έχει κάνει μετάβαση”. “Σε αυτό το πλαίσιο οι δικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται.Εμείς όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ μέχρι σήμερα τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε και από δω και μπρος να λαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να τα προστατεύσουμε. Επιπλέον εμείς θα συνεχίσουμε εργασίες μας στις περιοχές που έχουμε σχεδιάσει. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις”, ανέφερε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θέλει να απευθύνει ξανά μια έκκληση.

“Ελάτε να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο όχι μια περιοχή σύγκρουσης και διαμάχης αλλά μία περιοχή συμβιβασμού και κοινού συνεταιρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο ας συνέλθουν η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά και να κάνουν μια κοινή εργασία. Εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε αυτό. Μέσα σε αυτό μπορεί να είναι και η Ελλάδα και άλλες χώρες, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Αλλά σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα”, ανέφερε.