ΥΠΕΞ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Ερντογάν μήνυμα του ΠτΔ

Ευχή και προσδοκία είναι να προκύψουν τέτοια δεδομένα από τις επαφές της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό που θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα με αντικείμενο τις θέσεις που θα μεταφερθούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή σε σχέση με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν και θα συνεχιστούν και στις αμέσως επόμενες μέρες. Απόψε στις 6.30μμ ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ‘Ολες αυτές οι επικοινωνίες και επαφές που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σχετίζονται και με την κάθοδο της κας Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μια πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει την τελευταία βδομάδα Ιουλίου.

Δική μας ευχή και προσδοκία είναι να προκύψουν τέτοια δεδομένα από τις επαφές της κας Λουτ που θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις Ερντογάν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι δημόσιες δηλώσεις έχουν τη δική τους σημασία, όμως πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συναντήσεις και το τι συζητείται σε τέτοιου είδους επαφές, όπως αυτή που θα γίνει σήμερα μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, εμείς καταγράφουμε το έντονο ενδιαφέρον του ΓΓ των ΗΕ, όπως εκδηλώνεται και με την αποστολή της κας Λουτ και αυτό είναι κάτι που εμείς επιδιώκαμε, κάτι που καλωσορίζουμε και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας σε σχέση με κάποιο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των συναντήσεων της κας Λουτ που δεν θα είναι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και στις Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθως η ίδια θα ενημερώσει σχετικά τον ΓΓ, ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος να λάβει τις αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα».

Για τη δήλωση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανοικτού-τέλους, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αυτή του τη θέση ο κ. Ακκιντζί θα μπορεί να τη μεταφέρει στην κα Λουτ, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Εμείς εκείνο που μπορούμε δημόσια να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή είναι την ευχή, την προσδοκία να υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια της κας Λουτ».

Σε ερώτηση αν η επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Σεργκέι Λαβρόφ, αφορούσε και το θέμα που προέκυψε πρόσφατα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, ο κ. Υπουργός απάντησε «όχι, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε η τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον κ. Λαβρόφ, το περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε. Η τηλεφωνική επικοινωνία, όπως και αυτές που προηγήθηκαν, και αυτές που θα γίνουν και σήμερα και τις αμέσως επόμενες μέρες, αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται με την αποστολή της κας Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου σε επίπεδο ΗΕ σε σχέση με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους θερμούς δεσμούς που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ένας από τους βασικούς της πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά την ενίσχυση των σχέσεων μας με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σχέσεις που δεν περιορίζονται στο Κυπριακό, αλλά επεκτείνονται γενικότερα σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις».

Ερωτηθείς αν έχει διασφαλιστεί η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή ή μείωση της δύναμης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «από τη μια έχουμε μια νέα προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ όσον αφορά γενικότερα τις ειρηνευτικές αποστολές, όχι μόνο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέψουμε την ξεκάθαρη θέση του ΓΓ, όπως εκδηλώθηκε μέσα από την έκθεση του, για την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε. Στις 17 Ιουλίου θα γίνει ενημέρωση από την κα Σπέχαρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και ακολούθως, πριν το τέλος Ιουλίου, αναμένεται η υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος».

Για το θέμα του γλωσσαρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η ελευθερία έκφρασης του καθενός είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή. Και ειδικότερα η παρούσα διακυβέρνηση με πράξεις δεν αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα. Από κει και πέρα έχουμε μια ιδιωτική πρωτοβουλία που κατάφερε να δημιουργήσει αυτό τον εσωτερικό διάλογο στην Κύπρο. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουρκική εισβολή και κατοχή και αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα και μέσα σε αποφάσεις και δηλώσεις διεθνών οργάνων και οργανισμών.

Σε αυτό που επικεντρωνόμαστε εμείς είναι στη μεγάλη εικόνα που είναι ότι μετά και από δικές μας προσπάθειες έχουμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ. Επικεντρωνόμαστε σε αυτή την εξέλιξη ευελπιστώντας να έχει αποτέλεσμα». Τέλος, ερωτηθείς αν την Επιτροπή Δεοντολογίας τη διορίζει η Κυβέρνηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.