Υπεγράφη Μνημόνιο Διοικητικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας

Υπεγράφη Μνημόνιο Διοικητικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας

Στην υπογραφή Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας για θέματα που σχετίζονται με την απονομή της δικαιοσύνης προχώρησαν, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησής, ο κ. Νικολάου ανέφερε σε δηλώσεις του:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον φίλο Υπουργό, ο οποίος είναι ένας στενός συνεργάτης, με τον οποίο από κοινού έχουμε καθιερώσει και εδραιώσει συνεργασίες που δεν περιορίζονται μόνο στους εθνικούς μας χώρους, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έχουμε από κοινού προωθήσει θέματα που επηρεάζουν τις δύο χώρες, είτε αυτά σχετίζονται με θέματα απονομής της δικαιοσύνης και τη λήψη μέτρων όσον αφορά την πρόληψη της τρομοκρατίας, είτε ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική.

Σήμερα, υπογράψαμε Μνημόνιο Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, στο οποίο περιλαμβάνεται σειρά σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με ζητήματα απονομής της δικαιοσύνης, τη λειτουργία των δικαστηρίων, τον καταρτισμό και την επιμόρφωση δικαστών και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θέματα της δικαιοσύνης.

Περαιτέρω, συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, τη δικαστική συνεργασία, τη συνεργασία στον τομέα των σωφρονιστικών συστημάτων και ιδρυμάτων των χωρών μας, και τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται μεταξύ των δύο Υπουργείων ώστε από κοινού, ανταλλάζοντας προγράμματα, απόψεις και εμπειρίες, να προχωρήσουμε στην προώθηση και ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον κ. Κοντονή και τους συνεργάτες του για τη στενή συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα αλλά και για τις ευκαιρίες και προοπτικές συνεργασίας που αναπτύσσονται συνεπεία και της υπογραφής του σημερινού μνημονίου. Τον διαβεβαιώνω ότι θα έχει την αμέριστη στήριξή μας στην εδραίωση και ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας. Στη συνέχεια, θα μελετήσουμε και άλλους τομείς προώθησης της συνεργασίας γιατί η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας δεν πρέπει να σταματά ποτέ και πρέπει πάντοτε να έχει δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νικολάου για την φιλοξενία στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα που υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συνεργασίας των δύο Υπουργείων για πολλούς τομείς των αρμοδιοτήτων μας. Δεν περιοριζόμαστε σε ένα μόνο τομέα, αλλά επεκτεινόμαστε σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από την επιτάχυνση των δικών, προχωράμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα των φυλακών, προγραμματίζουμε λύσεις και ανταλλάζουμε τεχνογνωσία.

Η οικονομική κρίση που χτύπησε και την Κύπρο και την Ελλάδα, μας ανάγκασε – και ίσως είναι το μόνο θετικό – να επιταχύνουμε λύσεις και μορφές εκσυγχρονισμού στον τομέα της δικαιοσύνης και της διαχείρισης των σωφρονιστικών μας συστημάτων. Στην Ελλάδα υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση δεκαετιών για την οποία υπάρχουν υπεύθυνοι, οι οποίοι λογοδοτούν. Αυτή όμως τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σύστημα που κινείται σε πολλά επίπεδα επιτάχυνσης των δικών – και στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη αλλά και στη διοικητική δικαιοσύνη – ένα σύστημα συνολικής αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος και ένα πλούσιο νομοθετικό έργο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα τα πιο πάνω τέθηκαν υπόψη του κ. Υπουργού και το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα, μας δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο της ανταλλαγής της τεχνογνωσίας και των εμπειριών που έχουν τα δύο Υπουργεία, αλλά και της εμβάθυνσης σε αυτές τις εμπειρίες και πρωτοβουλίες».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η συνεργασία είναι πολυεπίπεδη, επεκτείνεται στο επίπεδο της ΕΕ, ευχαριστώντας τον κ. Νικολάου για τη στήριξή του προς την Ελληνική Κυβέρνηση για το θέμα της πολιτικής λογοκρισίας που υπήρξε με μια ανάρτηση Έλληνα Δημοσιογράφου στο διαδίκτυο, η οποία επέφερε αποτελέσματα πολύ γρήγορα. «Η συνεργασία μας θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική και ειλικρινής, όπως ήταν και ο διάλογος μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και πάντοτε θα είναι στο πλευρό της Κύπρου.