ΥΠΑΜ: Το ναυτικό αποκτά 3 πλοία ανοικτής θαλάσσης

Στρατηγική Προτεραιότητα το Ναυτικό στο πλαίσιο της Pesco. 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη», στο Μαρί, ο καθιερωμένος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε ότι «το Ναυτικό ενισχύεται και αναβαθμίζεται ως στρατηγική προτεραιότητα της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, σε μια εποχή που η ανάγκη να συμβάλουμε στη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας αλλά και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλουν την ύπαρξη ενός σύγχρονου Ναυτικού, το οποίο με δικά του μέσα και δυνατότητες αλλά και σε συνεργασία με φίλες γειτονικές και άλλες χώρες να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του».

«Έχουμε περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις και σε λιγότερο από ένα μήνα θα ενταχθεί στις τάξεις του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ. Ένα πλοίο που έχει καθελκυσθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο οποίο εκπαιδεύεται εδώ και αρκετές βδομάδες το Κυπριακό πλήρωμα προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εξοικείωση με τα υψηλής τεχνολογίας εξελιγμένα συστήματα του πλοίου.Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος του έτους, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε επίσης στην απόφαση για την κατακύρωση άλλων δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης.

Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών. Το Ναυτικό όμως ενισχύεται σύντομα και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των ΟΥΚ, αφού ο σχετικός διαγωνισμός έχει επίσης ολοκληρωθεί».

«Οι προσθήκες αυτές, συνέχισε, μαζί και με την αναβάθμιση πολύ σύντομα των συστημάτων ναυτικής αποτροπής που διαθέτουμε αλλά και την ενίσχυση της εμβέλειας των ραντάρ μας που έχει ολοκληρωθεί εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν κατά τρόπο σημαντικότατο το Ναυτικό.Σημαντική είναι και η ενίσχυση του Ναυτικού με επαγγελματικό προσωπικό. Η απόλυτα επιτυχής ενσωμάτωση των Συμβασιούχων Οπλιτών έχει προσδώσει στο Ναυτικό προστιθέμενη ποιότητα και έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες».

Σε στρατηγικό επίπεδο, υπέδειξε ο κ. Φωκαιδης, «εκείνο που θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη σημασία του Ναυτικού θα είναι η επέκταση εδώ της Ναυτικής Βάσης. Και πρέπει να πω ότι η υλοποίηση της πρώτης φάσης βελτιωτικών έργων έχει ήδη ξεκινήσει με την κατακύρωση πρόσφατα του σχετικού διαγωνισμού, όπως επίσης και το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης της Βάσης.

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται από φίλες χώρες για την εδώ Ναυτική Βάση αλλά και οι δυνατότητες φιλοξενίας σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων, είτε στο πλαίσιο διμερών σχέσεων ή στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό, με την υπό διαμόρφωση νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης, αναντίλεκτα διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι γι’ αυτό που έχουμε από την αρχή εκφράσει τη βούληση και την ετοιμότητα να διαθέσουμε υποδομές και διευκολύνσεις, εδώ στη Ναυτική Βάση Ζυγίου αλλά και στην Αεροπορική Βάση Πάφου, μέσα στο πλαίσιο της PESCO, της νέας Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, στην οποία η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος. Τα οφέλη για την πατρίδα μας από τη συμμετοχή μας αυτή είναι προφανή και αναντίρρητα.Όσο ενισχύεται η δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζεται την ασφάλεια, τους πολίτες και τα συμφέροντά της, τόσο πιο πολύ ενισχύεται και η ασφάλεια της Κύπρου».

Ακολούθησε επίδειξη παράκτιων συστημάτων EXOCET και επίδειξη του σύγχρονου εξοπλισμού για τους ΟΥΚ που παραλήφθηκε πρόσφατα, καθώς επίσης επίδειξη από ομάδα βατραχανθρώπων ΟΥΚ που περιλάμβανε επεισόδια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, ανακατάληψης πλοίου διάσωση ναυαγών και προσβολή παράκτιου στόχου.

Μετά το πέρας του εορτασμούτου Αγίου Νικολάου ο κ. Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, μετέβη στην περιοχή Ζυγίου, όπου παρακολούθησε άσκηση επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές από τη Διοίκηση Καταδρομών και τις Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις, στο πλαίσιο της άσκησης «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ».