ΥΠΑΜ: Ένταξη της Ακαδημίας άμυνας στο Ευρωπαικό δίκτυο Ακαδημιών

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε τελετή που διοργανώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, ανακοίνωσε την ένταξη της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας.

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στην ενεργή συμμετοχή της Κύπρου στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, ενός θεσμού όπως είπε, που ιδρύθηκε για να προωθήσει τη στρατιωτική εκπαίδευση, την κατάρτιση και μέσω αυτού, να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής αμυντικής κουλτούρας.

Σήμερα, ο στόχος αυτός αποκτά στρατηγική σημασία, υπογράμμισε ο κ. Φωκαΐδης, καθώς προχωράμε προς την κατεύθυνση μιας Ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης,έχοντας κάνει ένα σημαντικό ιστορικό βήμα με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Η Κύπρος, συνέχισε, υποστηρίζει την αρχή ότι η ανάπτυξη μιας κοινής αμυντικής κουλτούρας μεταξύ του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ε.Ε. αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη.

Γι αυτό, συνέχισε, επενδύουμε στην εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για σύγκλιση της εκπαίδευσηςσε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο.

Σημείωσε ότι η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας ιδρύθηκε για να συμβάλει στη προαγωγή των πιο πάνω στόχων αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης,ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίουκαθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίουαναπληρωτής καθηγητής Σταύρος Σταύρου, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Ικάρων Καθηγητής Πέτρος Κωτσιόπουλος, ο Πρύτανης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων καθηγητής Ιωάννης Κούκος, ο Διευθυντής της Αυστριακής Ακαδημίας Συνταγματάρχης Karl Wiedner, oΔιευθυντής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανταλλαγής Αξιωματικών Erasmus ΣυνταγματαρχήςHarald Gell, εκ μέρους τουΕυρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας ο επισμηναγός Σίμος Ζαμπαςκαι ο Διευθυντής της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας Σμήναρχος Κωνσταντίνος Ζιβάνας.

Στο πλαίσιο της τελετής υπογράφηκαν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των Στρατιωτικών Ακαδημιών και των Κυπριακών Πανεπιστημίων.