Υπέρ της ίδρυσης Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών ο Λοβέρδος

Loverdos-Mpoutaris

Υπέρ της ίδρυσης του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο ζήτημα της ίδρυσης του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών δήλωσε: «Στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια αυτή, που με την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων ολοκληρώνει τη δικαιοκρατική κατάσταση σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία». Ο κος Μπουτάρης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «…η ίδρυση, η υποστήριξη δηλαδή του τμήματος των μουσουλμανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , που είναι απόφαση της ίδιας της Θεολογικής σχολής έχει την αμέριστη στήριξη όπως ακούσατε και του Υπουργού και φυσικά και του δήμου.»

Η επιδοκιμαστική στάση του κου Λοβέρδου απέναντι στο συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να ικανοποίησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ωστόσο το εν λόγω θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ έχει ήδη στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας, τον πρύτανη του ΑΠΘ, αλλά και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο. Ο τελευταίος μάλιστα έχει αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα με τη σειρά του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα σε μια σχολή ορθόδοξης πίστης και παράδοσης είναι αδιανόητο να ενταχθεί η υπόθεση του Ισλάμ, το οποίο, εδώ και 40 χρόνια, εμπαίζει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η ουσία του προβλήματος είναι η διαφορά των δύο θρησκειών, οι οποίες δεν μπορούν επ’ ουδενί να συνυπάρξουν. Ένα Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών θα μπορούσε να λειτουργήσει σε τμήματα Φιλολογίας ή στο τμήμα Παρευξείνιων χωρών του Πανεπιστημίου Θράκης. Εγώ θα προσφύγω για το θέμα στο ΣτΕ.»

Στη ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιστολή που έχει ήδη στείλει το Συντονιστικό Όργανο Συνεργαζομένων Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων Θεσσαλονίκης προς τον πρωθυπουργό της χώρας. Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν το εγχείρημα αυτό ως «παράξενη καινοτομία» που «θα επιφέρει μόνο αρνητικές επιπτώσεις, προβλέψιμες και μη, κοινωνικές, θρησκευτικές, εθνικές κ.ά.». Το χαρακτηρίζουν επίσης «αντισυνταγματικό» και επισημαίνουν ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Τμήματος θα αποτελέσει «κερκόπορτα» για την είσοδο στη Βόρεια Ελλάδα του μουσουλμανικού φανατισμού και του τζιχάντ με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση.

Η κυβέρνηση – όπως έχει δημοσιοποιηθεί – αποφάσισε τη δημιουργία του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ, στην προσπάθειά της  να ικανοποίησει πάγια αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και με απώτερο σκοπό να περιοριστεί ο ρόλος της Άγκυρας σε αυτήν. Το εν λόγω θέμα, που προωθείται με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, έχει δεχτεί – όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο – τα θετικά σχόλια από τους μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.