Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που αφορούν τις εκροές

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών τέθηκε σήμερα η λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Φειδίας Σαρίκας,  Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, είπε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που αφορούν τις εκροές, τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τη μη συμμόρφωση των τραπεζών με αιτήματα βουλευτών για παραχώρηση στοιχείων, και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί ξανά με αυτά τα θέματα.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε κατά πόσον πράγματι έγινε ενδελεχής έρευνα και έστω και εάν θεωρείται νόμιμη η πράξη των εκροών θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον από πλευράς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων έγινε ο έλεγχος ότι αυτά τα χρήματα είναι νόμιμα, όπως και κατά την κλειστή περίοδο αν έγιναν πράξεις που τυγχάνουν περαιτέρω ελέγχων ακόμη και από οργανισμούς, οι οποίοι φαινομενικά ενεργούσαν νομότυπα. “Διότι πιθανώς πίσω από κάποια ονόματα κάποιων εταιρειών ή οργανισμών να κρύβονται σκόπιμες πράξεις που εξυπηρετούσαν κάποια συμφέροντα”, είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου σε αντίθεση με άλλες τράπεζες, δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να παρουσιάσει τι έχει πράξει σε σχέση με τα δάνεια των μεγαλοφειλετών σε επίπεδο αναδιάρθρωσης, τι επανεκτιμήσεις έκανε των περιουσιών τους και αν ζήτησε νέες υποθήκες όπως πράττει με όλους τους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα ζήτησε όπως κληθεί και η Τράπεζα Κύπρου και η Διοικητής της ΚΤ σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να κατατεθούν τα στοιχεία. Επίσης, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελιών της κοινοβουλευτικής ομάδας σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας Kommerzbank.

Αναμένουμε ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν μέχρι τέλους και βρισκόμαστε εν αναμονή του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είπε.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης τη μη συμμόρφωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Στρατού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Ο κ. Σαρίκας είπε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και για αυτό το λόγο η Επιτροπή θα αποταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για ενημέρωση σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η προώθηση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική εφαρμογή των αποφάσεων του Ανωτάτου.