Υπάρχει Πλάνο Β..

Του Ανδρέα Α. Αποστόλου*

Η φλόγα στο οικόπεδο 12 άναψε! Η περιουσία δισεκατομμυρίων του λαού μας που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας έχει τελικώς επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει, παρά τις Κασσάνδρες οι οποίες τους προηγούμενους μήνες προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τον φυσικό μας πλούτο επιδιώκοντας να πείσουν το λαό πως η τρόικα ήταν η μόνη μας επιλογή.

Για χάρη της συζήτησης θα αποδεχτούμε το προεκλογικό επιχείρημα της παρούσας κυβέρνησης πως χωρίς επιβεβαιωτική γεώτρηση δεν μπορούσε να γίνει προπώληση μέρους του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 και πως τότε ( Μάρτιος 2013) η επιλογή του μνημονίου ήταν η μόνη ρεαλιστική μας επιλογή. Αποτέλεσμα; Δεχτήκαμε χωρίς διαπραγμάτευση τους όρους των δανειστών μας. Διαλύσαμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και “τιμωρήσαμε” με τον χειρότερο τρόπο όσους είχαν εμπιστευτεί την πατρίδα μας για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Το επιχείρημα τότε ήταν πως η επιλογή ήταν μονόδρομος. Το δοκιμάσαμε και απέτυχε.

Από τότε μέχρι σήμερα η ανεργία έχει εκτοξευτεί, ο τραπεζικός μας τομέας δεν σώθηκε, τουναντίον βούλιαξε και μαζί με τις εμπορικές τράπεζες πηρέ σειρά και ο συνεργατισμός. Μέσα σ’ όλα αυτά και ενώ τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτική γεώτρηση είναι σχεδόν έτοιμα η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρέτηση ακόμη μια απαίτηση της Τρόικας. Στην εξαθλιωμένη μας κοινωνία έρχεται να επιβάλει την απαίτηση των δανειστών για μάζεμα του χαρατσιού που ονόμασαν φόρο ακίνητης περιουσίας. Ενός ανισοβαρούς και λανθασμένα κατανεμημένου φόρου που βουλιάζει ακόμη περισσότερο στην φτώχεια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Και το ερώτημα πολύ απλό: Αφού το πρόβλημα με την προπώληση ήταν η επιβεβαιωτική γεώτρηση γιατί τώρα που έγινε δεν προχωρούμε άμεσα; Να εισπραχτούν τα πρώτα δισεκατομμύρια από το φυσικό μας αέριο, να εξοφλήσουμε τους δανειστές μας και να δώσουμε πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο, κάτι που οι μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να υποσχεθούν. Φτάνει κάνεις να δει γύρο του τις χώρες που βρίσκονται υπό τον κλοιό των μνημονίων και θα καταλάβει.

Τα ερωτήματα είναι απλά αλλά οι κυβερνώντες δυσκολεύονται να βρουν απαντήσεις, εμμένοντας δογματικά σε μνημονικές λύσεις. Ήδη ξεκίνησε ξανά η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η αξία της ενεργειακής μας περιουσίας και ακούγονται απόψεις πως ίσως να χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική για να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες. Δυστυχώς τον περασμένο Φεβρουάριο ο λαός είχε πειστεί. Σήμερα όμως μετά τα αποτελέσματα της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής ο λαός έχει κατανοήσει πως η οικονομία έχει “επανεκκινήσει”, αλλά με την όπισθεν.

Σίγουρα αν ο πολιτικός μας λόγος περιοριζόταν σε αναθεματισμούς του μνημονίου χωρίς πλάνο “B” θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό. Αφού όμως υπήρχε και υπάρχει πλάνο “Β” και αυτό ονομάζεται προπώληση φυσικού αερίου τότε οφείλει η κυβέρνηση έστω και την υστάτη να το μελετήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση κάθε φορά που θα μιλούν για μνημονιακό μονόδρομο τότε εκτός από ακραίοι λαϊκιστές θα είναι και επικίνδυνοι.

*Μέλος Γραμματείας και Πολιτικής Συγκλήτου Συμμαχίας Πολιτών.
www.andreasapostolou.com