Υπάρχει και η ”άλλη” Κύπρος !!!

Στα πλαίσια της ενασχόλησης μου, με την σωστή και ολοκληρωμένη προώθηση και προβολή του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της μικρής Κύπρου, ως ιδρυτής, δημιουργός και διαχειριστής της πρώτης κυπριακής τουριστικής ιστοσελίδας www.cyprushighlights.com έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ από πολύ κοντά τα τουριστικά νέα και τις εξελίξεις του τομέα.

Από το 2009, όπου άρχισα την έρευνα, μαζί με τους συνεργάτες μου, γνώριζα την τεράστια μαγεία που κρύβει μέσα της, η τόσο μικρή, και τόσο αγαπημένη μας πατρίδα. Το κυπριακό προσφερόμενο τουριστικό προϊόν καλύπτει άξονες όπως αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία (τα οποία υποδιαιρούνται σε αρχαιολογικά, εκκλησιαστικά, θεματικά και μουσεία αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959), θρησκευτικό τουρισμό, τουρισμό και περιβάλλον, αθλητικό τουρισμό, προσβάσιμο τουρισμό, ιατρικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό κ.α.

Θεωρώ πως το σμαράγδι στο περιδέραιο του κυπριακού προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος δεν είναι άλλο από τον θρησκευτικό τουρισμό ο οποίος υποδιαιρείται στις κατηγορίες: εκκλησιαστικά μουσεία, ιερές μονές, θρησκευτικές διαδρομές, εκκλησίες προστατευόμενες από την Unesco, αρχαία εκκλησιαστικά μνημεία, μνημεία άλλων δογμάτων και μουσουλμανικά τεμένη.

Πριν από λίγες μέρες, στα πλαίσια της αμφίδρομης σχέσης και επικοινωνίας που αναπτύσσουμε με τουρίστες επισκέπτες της Κύπρου, λάβαμε το ακόλουθο συγκινητικό μήνυμα από τον φίλο R.B. ”..Είχα την καλή τύχη τον Απρίλιο του 2015, να είμαι στην Κύπρο και πέρασα μια εβδομάδα, συγκεκριμένα στον Πρόδρομο. Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας Τρικουκκιάς ήταν πολύ ευγενικές και κατατοπιστικές. Πραγματικά αυτές οι εικόνες ήταν το αποκορύφωμα της επίσκεψής μου στην Κύπρο..”

Η Ιερά Μονή Παναγίας ΕλεούσαςΤρικουκιώτισσας βρίσκεται στο Τρόοδος κοντά στο χωριό Πρόδρομος. Αυτή η Μονή είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επί Φραγκοκρατίας – Ενετοκρατίας (1191 – 1571) υπήρχε. Η επωνυμία της Παναγίας Τρικουκκιώτισσα προήλθε πιθανόν από το δέντρο του δάσους Τρικουτσιά ή Κοκκονιά. Επίσης γνωρίζουμε ότι από τον 16ο αιώνα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρικουκκιώτισσας απάλλασσε τον τόπο μας από τις επιπτώσεις της ανομβρίας.

Ένα μεγάλο μπράβο και ακόμα ένα πιο μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, στις μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας της Τρικουκκιάς για την φιλόξενη στάση και συμπεριφορά τους προς τον ξένο επισκέπτη. Αυτή είναι η Κύπρος μας! Αυτή είναι η κυπριακή φιλοξενία που θέλουμε, που επιδιώκουμε, που μας αξίζει!

*του Σταύρου Χατζησάββα

Capture
Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Εκτελεστικός Διευθυντής www.cyprushighlights.com