Πηγές Υπουργείου Αμυνας: Μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο!

Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Αμυνας σε ενημέρωση που έκαναν σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την τουρκική προκλητικότητα, τόνισαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και οι ΝΑΤΟικη δύναμη που πλέει στη μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των ΝΑΤΟικών δυνάμενων.

Οι Διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report” καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα. Στα νησιά έχουμε αυξήσει τα επίπεδα στρατιωτικής παρουσίας. Από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%. Οι έμπειροι τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί οι εκδιωχθεί τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν «πιτσιρικάδες» «φοβισμένοι» με «ελάχιστη πείρα».

Η πηγή μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα το χθεσινό επεισόδιο όπου τουρκικά αεροσκάφοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17 πόδια.  Οι έλληνες πιλοτοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των ελλήνων και έριξαν “fler”  (αντίμετρα καπνού-θερμότητας).

Εκείνο όμως που άναψε στην κυριολεξία φωτιές ήταν η εκτίμηση ότι “πιθανολογούμε και περιμένουμε να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων τον Ιούνιο στα χωρικά ύδατα της . Κύπρου όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total. Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το  ερευνητικό πλοίο barbarous.”.