ΚΕ.: Ετοιμότητα της ΚΔ να συμβάλει στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με τη Λευκή Βίβλο

H Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει τη χθεσινή δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Λευκής Βίβλου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, ενώ παράλληλα εκφράζει την ετοιμότητα της να συμβάλει στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο αποτελεί μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και σταθερότητας, βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ευκαιρία για προβληματισμό μέσα από την αξιολόγηση της πορείας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και απαρχή ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου για το μέλλον της.

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι επιβάλλεται η χάραξη μιας νέας πορείας για την Ευρώπη, ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος το οποίο να ανταποκρίνεται τόσο στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών όσο και στις διεθνείς προκλήσεις.

Οι αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελούν τους πυλώνες της νέας πορείας που θα πρέπει να χαράξουμε συλλογικά, με ενότητα και αλληλεγγύη. Για να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος θα πρέπει να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε μορφή εσωστρέφειας, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.