ΥΕΜΕΝΗ: 100.000 παιδιά υπηρετούν στο στρατό

Τη δέσμευση της ότι δεν θα στρατολογεί πλέον παιδιά κάτω των 18 ετών ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Υεμένης δια μέσου του εκπρόσωπου της στον ΟΗΕ, με το πρακτορείο Saba να μεταδίδει ότι ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι διέταξε ήδη τις ένοπλες δυνάμεις να ακολουθήσουν την οδηγία. Σύμφωνα με την οργάνωση Seyaj για την προστασία των παιδιών στην Υεμένη, περίπου 100.000 παιδιά μικρότερα των 18 ετών υπηρετούν στις τάξεις του στρατού ή των ανταρτών.“Είναι ενθαρρυντική η υπόσχεση του προέδρου και των μελών της κυβέρνησής του να σταματήσουν την στρατολόγηση παιδιών στις κυβερνητικές δυνάμεις”, τόνισε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε περίοδο ενόπλων συγκρούσεων Λέιλα Ζερουγκούι.

Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είχε επίσης μια “θετική συνάντηση” με τον Αμπντελ Μάλεκ αλ-Χούτι αρχηγό των σιιτών ανταρτών, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί για την επανένταξη των παιδιών στην κοινωνία.

“Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και όχι σε στρατόπεδα. Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να αντιδράσει γρήγορα, με την στήριξη του ΟΗΕ, για να απομακρύνει τα παιδιά από τις δυνάμεις ασφαλείας και να διασφαλίσει την επανένταξή τους στην κανονική τους ζωή”, τόνισε η Ζερουγκούι.

“Η αναδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας που προβλέπεται στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να σταματήσουν οι καταχρήσεις σε βάρος των παιδιών και για να αποκτήσουν επαγγελματισμό οι δυνάμεις ασφαλείας”, κατέληξε.