Κύπρος: Στήριξη των ασθενών με AIDS με εξειδικευμένα προγράμματα

735 HIV περιστατικά οροθετικών, 386 από τα οποία αφορούν Κύπριους  και τα 349 αλλοδαπούς, έχουν διαγνωστεί στην Κύπρο από το 1986 έως το τέλος του 2011.

Η υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης  της ασθένειας 2011-2015 είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τους ευρωπαϊκούς. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με βιωματικές μεθόδους για τους νέους, ενημέρωση περιθωριοποιημένων ομάδων ατόμων, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σωστή διαχείριση του αίματος μέσω του Εθνικού Προγράμματος αιμοεπαγρύπνισης και ενδυνάμωση της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Σύντομα, είπε η κ. Αγρότου ,  θα συνέλθει η Εθνική Επιτροπή για το AIDS για να εξεταστούν προγράμματα καταπολέμησης της ασθένειας. Προτεραιότητα η  πρόληψη ώστε να οδηγήσει στο στόχο για μηδενικές νέες μολύνσεις, όπως έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.